Dodeljne godišnje nagrade NALED-a 1(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) zaključila je danas 17. godišnju Skupštinu i dodelila priznanja NALED strela.

Ovogodišnji dobitnici priznanja, koja se dodeljuju stranim partnerima za doprinos ekonomiji Srbije, su sektorski menadžer Fonda za modernizaciju opštinskih usluga Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Peter Volf, viši savetnik Korejske agencije za promociju trgovine i investicija Mihajlo Pavlović i ambasador Kanade u Srbiji Džajlz Norman.

Ključni prioriteti za koje će se NALED zalagati u narednom periodu su, po odluci članova, unapređenje javnih finansija, unapređenje uslova za razvoj eUprave i ePoslovanja, unapređenje procesa donošenja propisa, smanjenje sive ekonomije i provođenje zelene agende.

Predsednik Upravnog odbora NALED Vladislav Cvetković istako u zaključnom obraćanju da se reforme za koje se zalažu zasnivaju na digitalizaciji i inovacijama.

„Jedna od njih je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na nepokretnostima i decenijskih pitanja kao što su konverzija, pozdravljamo donošenje zakona o ukidanju ove naknade, pitanje legalizacija, i rešavanje zaostalih predmeta u katastru, jer to je zamajac novih investicija“, rekao je Cvetković.

On smatra da je važno podržati digitalizaciju zdravstva, kako bi eKarton, eBolovanje i eUputi konačno zaživeli u praksi.

„Važno je da ubrzamo proceduru stavljanja lekova na tržište i klinička ispitivanja, ali i da stvorimo ekosistem za razvoj biotehnologije jer to u konačnici znači duži i zdraviji život za naše ljude“, naveo je Cvetković.

On je rekao i da je važan prioritet zaštita životne sredine i da je sprovedeno nekoliko pilot-projekata za uspostavljanje sistema prikupljanja otpada od hrane, stakla, sijalica i baterija.

Zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džon Ginkel rekao je da je važno što NALED, nastao uz podršku USAID, nastavio da se razvija i čini mnogo toga dobrog i za lokalne zajednice u Srbiji, i da se na taj način približavaju i Evropskoj uniji.

Takođe, rekao je da se Vašington nada da će sve zemlje regiona pristupiti inicijativi Otvoreni Balkan.

„Važno je da postoje investicije koje obezbeđuju radna mesta. Takođe, važno je da Srbija postaje atraktivna za strane investicije, kao što je Majkriosoft, koje mogu da obezbede ljudima da vide budućnost upravo u svom rodnom gradu”, rekao je Ginkel.

Događaju je prisustvovao i lider pokreta Evropa sad iz Crne Gore, Milojko Spajić koji je govorio o reformama koje je kao bivši ministar postigao, a sada ističe i važnost saradnje u regionu.

„Nadamo se da ćemo uskoro imati jednu ekonomsku, pro biznis Vladu u Crnoj Gori i da ćemo biti jedan zamajac, ne samo za Crnu Goru već i za ceo region“, rekao je Spajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari