Donacija Poljske za uređenje zelene površine u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Ambasador Poljske u Republici Srbiji Rafal Perl i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, potpisali su danas u zgradi Gradske uprave Ugovor o realizaciji projekta „Uređenje zelenih površina za čistiju životnu sredinu i zdraviju omladinu”.

Zahvaljujući donaciji od 2,2 miliona dinara iz Poljske razvojne pomoći, deo jednog od najvećih kragujevačkih naselja Aerodrom, biće obogaćeno novim sadnicama drveća i žbunastog rastinja, dobiće nove staze i klupe.

– Srbija i Poljska imaju veoma dobru saradnju i na ekonomskom i na političkom nivou, a grad Kragujevac i Bigošč, ove godine obeležavaju 50 godina od sklapanja Povelje o bratimljenju, potpisanu 23. jula 1971. godine, podsetio je ambasador Poljske Rafal Perl. To je nastarija saradnja između lokalne samouprave iz Poljske i lokalne samouprave iz Srbije, a danas sarađujemo sa 25, i želimo da ih bude još više. Imajući u vidu da ove godine obeležavamo godišnjicu partnerstva, zadovoljstvo mi je što je u odnosu na ostalih pet koji se ove godine finansiraju iz Poljske razvojne pomoći, projekat u Kragujevcu najveći i što se odnosi na oblast ekologije, kazao je ambasador Perl.

– Poljska je jako značajna država sa kojom Srbija ima odličnu ekonomsku ali i saradnju na svim drugim nivoima. Grad Kragujevac sa poljskim gradom Bidgoščem baštini pedesetogodišnju saradnju koja se ne odnosi samo na uzajamne posete, već se ostvaruje kroz oblast kulture a posebno u partnerstvu na Međunarodnom salonu antiratne karikature, kazao je gradonačelnik Dašić. Naselje Aerodrom iako je maksimalno infrastrukturno opremljeno, od kada postoji nema dovoljno zelenila a sada ćemo dobiti sedam pešačkih staza i mnogo sadnica drveća i žbunskog rastinja, čime će ovo kragujevačko naselje postati prijatnije i lepše za sve sugrađane koji u njemu žive, poručio je Dašić.

Inače, naselje Aerodrom je sa 36.000 hiljada stanovnika veoma gusto naseljena gradska teritorija. Projektom će biti posađeno 44 sadnica stabala, 118 žbunastog rastinja, biće postavljeno 12 klupa, pet kanti za smeće i izgrađeno sedam pešačkih staza. Posle prijema predstvnici ambasade i grada Kragujevca, obišli su lokaciju na Aerodromu, koja će do kraja godine dobiti novi izgled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari