Doneto novo uputstvo za otkrivanje nameštenih ponuda u postupku javne nabavke 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Кomisija za zaštitu konkurencije Srbije donela je novo Uputstvo za otkrivanje nameštenih ponuda u postupku javne nabavke jer je uočila potrebu da se kod učesnika na tržištu još naglasi i podigne nivo svesti o potrebi i načinima da se poslovanje uskladi sa aktuelnim propisima i propisima u oblasti zaštite konkurencije.

Cilj donošenja Uputstva je da se spreči i osujeti sprovođenje „nameštenih ili lažiranih ponuda“ kao najtežih oblika kartela.

Posledica ovakvih dogovora između konkurenata – ponuđača u vezi sa ponuđenom cenom je eliminisanje konkurencije među njima, zbog čega bi naručilac platio više za predmet nabavke nego što bi platio u uslovima konkurencije.

„Nameštanje ponuda se pojavljuje pod određenim okolnostima u svim privrednim granama, u celom svetu. Pri svakoj pojavi nameštenih ponuda u procesu javnih nabavki, nanosi se veoma velika šteta poreskim obveznicima, imajući u vidu da javne nabavke učestvuju velikim delom u privredi svake države“, navela je Komisija.

Kako je istaknuto, u većini država koje su članice Organizacije za ekonomsku pomoć i razvoj (OECD), ovo učešće se kreće oko 12 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda, dok je u zemljama u razvoju taj procenat značajno veći. Iskustva pokazuju da procesi nameštanja, odnosno lažiranja ponuda nekada traju godinama pa i decenijama, pri čemu utiču na razna tržišta.

U Srbiji je nameštanje ponuda zabranjeni restriktivni sporazum za koji se u postupku pred Кomisijom određuje mera zaštite konkurencije u novčanom iznosu do 10 odsto od ukupnog prihoda učesnika u sporazumu pre oporezivanja, za obračunsku godinu koja prethodi godini u kojoj je pokrenut postupak.

Takođe, Кomisija može preduzeću da izrekne i meru zabrane učešća u postupku javne nabavke u trajanju do dve godine ako utvrdi da je povredilo konkurenciju u postupku javne nabavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari