Dragašević: NBS od maja do danas nadoknadila dve trećine neto prodaje deviza 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Narodna banka Srbije (NBS) je od maja do danas nadoknadila dve trećine neto prodaje deviza, i u tom periodu neto kupila 1,5 milijardi evra, izjavio je danas za RTS direktor Sektora za monetarne i devizne operacije NBS Nikola Dragašević, i naglasio da centralna banka ne sprovodi fiksni već režim rukovodećeg plivajućeg kursa.

Dragašević je rekao da je dinar već nekoliko godina stabilan, iako Srbija nema fiksni već fluktuirajući kurs kao model monetarne politike.

„To se pokazalo kao spasonosno u eri kovida ali i u okolnostima ukrajinske krize“, ocenio je i naveo da je NBS od 2017. „od kada postoji povećana stabilnost deviznog kursa“, u većoj meri sprečavala da dinar previše ojača, i to u ambijentu niske inflacije.

„Od 2017. do danas smo kupili više od 3,4 milijarde evra neto“, rekao je Dragašević i dodao da je „relativna stabilnost deviznog kursa pokazatelj ekonomske i finansijske stabilnosti“.

Dragašević je potvrdio i da će sutra, 8. septembra, biti održana sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi.

Na prethodnoj sednici, 11. avgusta, Izvršni odbor NBS odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 3 odsto. (

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari