DRI od Svetske banke i SIGMA-e dobila najviše ocene u oblasti eksterne revizije 1Foto: Pixabay/Mohamed_hassan (Arhiva)

U najnovijem izveštaju Svetske banke i SIGMA-e Državna revizorska institucija dobila je najvišu ocenu A u tri oblasti – obuhvat revizije i standardi, odgovor na izveštaje eksterne revizije, kao i u oblasti nezavisnost VRI, a ocenu B kod podnošenja izveštaja revizije zakonodavnoj vlasti, saopštila je DRI.

Ovu ocenu DRI je dobila zbog nepotrebnog zadržavanja izveštaja o reviziji organizacija obaveznog socijalnog osiguranja iz 2017. godine.

Ocena koju daje PEFA (Javni rashodi i finansijska odgovornost) obuhvatila je centralni nivo države, a analizirani su svi direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava. Ocena je obuhvatila poslednje tri završene fiskalne godine i to 2017, 2018. i 2019. godinu.

SIGMA sprovodi ocene principa javne uprave u državama kandidatima i državama potencijalnim kandidatima za članstvo u EU od 2015. godine. Godišnji izveštaji SIGMA-e unose se u godišnje izveštaje Evropske komisije o napretku država kandidata i država potencijalnih kandidata za članstvo u EU. U Izveštaju o SIGMA oceni principa javne uprave Republike Srbije za 2021. godinu eksterna revizija je najbolje ocenjena oblast u Srbiji i to ocenom 4,5 u odnosu na najvišu ocenu koja iznosi pet. U 2017. godini ocenjena je sa 3,5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari