Drobnjak: Obavezno služenje vojnog roka teško ostvarivo, radi se o političkoj frazi 1foto FoNet Aleksandar Barda

Obavezno služenje vojnog roka je teško ostvarljivo, više se radi o političkoj frazi, jer vojnika prvo treba obući, smestiti, nahraniti, naoružati i na kraju obučiti, a to iziskuje ogromna materijalna sredstva, ocenio je u izjavi FoNetu zastavnik prve klase u penziji Goran Drobnjak, koji je veliki deo karijere proveo obučavajući vojnike.

„Mislim da se za sadašnje vreme, u skladu sa svetskim standardima, bolje baviti profesionalizacijom vojske, a služenje vojnog roka ostaviti na nivou na kojem je sada, da bude dobrovoljno“, rekao je Drobnjak, koji je 1984. godine, kada je počeo da radi, bio najmlađi podoficir u tadašnjoj JNA.

On je obučavao vojnike roda pešadije dugi niz godina, u osnovnoj i dopunskoj obuci, u odnosu na zadatke koje će obavljati i smatra da je četiri meseca služenja, koliko se predlaže, malo, ali da je, ako obuka traje čitav taj period, moguće dobiti korektnog vojnika, ali nikako potpuno obučenog.

Obuka pešadije je nekad trajala pet meseci i 22 dana, da bi, u skladu sa reformama koje su provođene, bila skraćivana za po mesec, i na kraju se došlo na dva meseca, podsetio je Drobnjak, koji je mišljenja da obuka pešadije mora da bude četiri meseca i 22 dana.

Drobnjak je upozorio i na problem starešina koje će izvoditi obuku, jer su u sklopu reforme sistema odbrane ukinute podoficirske škole, koje su temelj u svim vojskama sveta, i onda su podoficiri birani iz redova vojnika po ugovoru ili posle raznoraznih „liderskih kurseva“.

To je „izrodilo“ jednu grupu podoficira koji nisu odgovarali traženim zahtevima. Mislim da podoficirska škola mora trajati minimalno dve, a bilo bi normalno četiri godine, naglasio je Drobnjak, koji smatra da su ponovo vraćene podoficirske škole za ozbiljna specijalistička zanimanja u vojsci.

Komentarišući najave da će vojnici koji ne žele oružje, umesto četiri, u kasarnama provesti osam meseci, Drobnjak je ukazao da je taj deo oko „prigovora savesti“ širok dijapazon, posebno kad političari uzmu da ga komentarišu.

Šta će ti ljudi raditi po kasarnama – da čiste travu, okopavaju žardinjere, farbaju ivičnjake, zapitao je on.

Drobnjak je mišljenja da je bolje vratiti civilno služenje vojske onima koji se pozivaju na prigovor savesti, te ljude raspoređivati u domove zdravlja, bolnice, škole, jer „za svakog čoveka u državi može da se nađe adekvatno mesto da odgovori svom zadatku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari