Država bez predstavnika u upravi Energoprojekta 1

Na sagu o neprijateljskom preuzimanju Energoprojekt holdinga danas je konačno stavljena tačka nakon što je većinski vlasnik Napred razvoj zajedno sa povezanim preduzećima postavio novog predsednika Skupštine akcionara, novi Nadzorni odbor i konačno novog generalnog direktora, čime je i faktički preuzeo kontrolu nad ovim preduzećem.

Prethodni generalni direktor Vladimir Milovanović koji se opirao preuzimanju kompanije od strane Napred razvoja danas je smenjen, a na njegovo mesto postavljen je Stojan Čolakov, dugogodišnji zaposleni u Energoprojektu, svojevremeno i kandidat za generalnog direktora ove kompanije, a do prošle godine direktor Energoprojekt niskogradnje.

Većina članova prethodnog Nadzornog odbora je ili dala ostavku ili im je istekao mandat nakon što su prodali svoje akcije u ponudi za preuzimanje. Za predsednika novog NO izabran je Dobrosav Bojović, vlasnik Napred razvoja, dok su za članove izabrani Zoran Đerković, Branislav Ivković, Vitomir Perić i Miodrag Zečević svi na predlog Napred razvoja. Kao nezavisni članovi izabrani su Nada Bojović i Marko Milojević. Prema statutu Energoprojekt holdinga Nadzorni odbor ima sedam članova, što znači da ne samo da država koja je vlasnik 33,58 odsto akcija nije predložila svoje zastupnike u NO, već nije ni ostavljen prostor da to kasnije uradi. Ostaje da se vidi da li se država zaista odrekla učestvovanja u upravljanju i kontroli poslovanja Energoprojekt holdinga, najveće građevinske kompanije u Srbiji koja polovinu od 300 miliona evra godišnjih prihoda ostvaruje u inostranstvu. Ovo posebno upada u oči s obzirom da je nedavno ministarka saobraćaja i građevine Zorana Mihajlović izjavila da državi treba nacionalna građevinska kompanija koja će moći da odgovori velikim infrastrukturnim projektima koje država planira, što je javnost protumačila kao nameru da država ulaže u Energoprojekt. Takođe, postavlja se pitanje, ako već država ne želi da upravlja ili bar nadgleda kako se upravlja njenim kapitalom, zašto nije prodala svoj udeo u Energoprojektu prilikom trajanja ponude za preuzimanje.

Nakon preuzimanja kontrole nad holdingom ostaje da se vidi šta će biti sa ponudama za preuzimanje zavisnih društava Energoprojekta. Naime, NBS nije odobrila Napred razvoju preuzimanje osiguravajućeg društva Energoprojekt garanta i čak je naložila da u roku od tri meseca proda akcije u ovom osiguranju. Takođe, Komisija za hartije od vrednosti nije prihvatila ponudu za preuzimanje Energoprojekt Entela ocenjujući procenu fer vrednosti ovog preduzeća neadekvatnom.

Takođe, prethodni menadžment Energoprojekt holdinga podneo je zahtev Komisiji za hartije od vrednosti da suspenduje glasačka prava Napred razvoja i povezanih preduzeća dok se ne reši pitanje ponuda za preuzimanje. Komisija za HoV na ovo nije reagovala, pa je održana sednica Skupštine na kojoj je novi vlasnik preuzeo kontrolu nad kompanijom. U istom dopisu se navodi i da je ponuda za Energoprojekt opremu iznosila nula dinara iako ovo preduzeće ima poslove vredne 86 miliona evra. Takođe, Napred razvoj namerava da da ponudu za preuzimanje preostalih akcija Energoprojekt industrije za 300 dinara po akciji. Treba reći da u svim ovim preduzećima Energoprojekt holding ima većinski udeo, tako da i novi menadžment može i bez preuzimanja ostalih akcija manjinskih akcionara samostalno upravljati ovim preduzećima.

Milovanović, bivši direktor Energoprojekt holdinga za Danas kaže da novi direktor nije znao da mu kaže šta će biti sa njim, pa će otići na godišnji odmor, kao i da je za njega „cirkus završen“.
Dobrosav Bojović u izjavi za Danas rekao je da će sprovoditi planove koje su objavili u ponudi za preuzimanje, a što se tiče konkretnih poteza da je to sada na novom generalnom direktoru da predloži Nadzornom odboru koji će to razmatrati.

“Skupština je sprovedena i konstituisan je novi Nadzorni odbor u skladu sa statutom i praksom Energoprojekta i sve je prošlo civilizovano kako i dolikuje tako uglednoj kompaniji”, rekao je Bojović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari