Država ne proglašava epidemiju, ali već isplaćuje odštete stočarima

Bolest svinja afrička kuga širi se Srbijom, iako nadležni još ćute o njenoj pojavi

Ostavite komentar


  1. Evo prave slike Srbije: prascici – Vucic, Dodik, Irinej (drug s kratkim pantalonama), Seselj, Djuric, Dacic, drug Barnabic & Co. = svi na dojenju
    majcice Srbije u ime Srbije!
    Velika buducnost Srbije I pravoslavlja!

  2. Poštovani autori teksta o Afričkoj kugi svinja, nažalost ne mogu da vam saopštim svoj pravi identitet, ali želim da vam pomognem da gradjani Srbije i vi saznate pravu istinu. Afrička kuga svinja je povrdjena u laboratoriji još početkom prošle nedelje (pokušajte proveriti Naučni instititut za veterinarstvo Srbija). Direktorka Dobrila Jakić će sigurno da krije, to je ista ona što je poslala listu podrške za izbor gradonačelnika Beograda a da nije pitala zaposlene. INformacija nije pušteno u javnost zato što je ministar tada bio u Kini i potpisao je mogući izvoz svinjskog mesa za Kinu. On je lično rekao da se ćuti i da se ništa ne saopštava dok se on ne vrati. Medjutim vratio se je i onda mu nije odgovoralo da to saopšti zbog otvaranja Guče, koju je on lično otvorio. Medjutim malopre sam dobio info da je rekao da se i dalje sakriva. Zapravo pravi razlog je njegov dil sa mesarama Djurdjević i Mitros (Gerlinger). U prevodu ovu mesare ne bi mogle da izvoze, pošto bi po proglašenju zaraze automatski sve zemlje zabranile uvoz iz Srbije. Umesto da je proglašena zaraza i da su preduzete sve mere kako to struka nalaže, ovako se virus slobodno širi po Srbiji. Navešću vam samo jedan primer, u toku prošlog vikenda dok su ekipe ubijale svinje u okolini Mladenovca, lokalne pijace su radile i prasad i svinje su se slobodno prodavale, Ovo što vam pišem je sigurno istina, ali pošto znam vaša pravila, proverite u pomenutom institutu i Upravi za veterinu. U upravi za veterinu svi stručni ljudi su revoltirani i sigurno da će se neko otvoriti. Jedina koja sve kontroliše u upravi je direktor Emina Milakara, inače ministrova poslovna drugarica iz Sremske Mitrovice. Inače u javnosti se pominje da se čekaju rezultati iz inostranstva, što apsolutno nije istina, do danas ništa nije poslato, mada su bili u obavezi da odmah po nalazu kuge, pošalju u referentnu laboratoriju za EU. Lako će te ih sa unakrsnim pitanjima uhvatiti u laži. Srdačan pozdrav i ako vam treba odgovor na još neko pitanje slobodno pišite na ovaj email.

    1. Hvala kolegi na informaciji. Pretpostavljam da si iz nekog od instituta ili uprave. Mi u veterinarskom sektoru Crne Gore znamo za situaciju u Mladenovcu, kao i da je za dijagnostiku AKS dovoljan jedan dan, za koliko je dovoljno i kod nas da se uradi, naročito u urgentnoj situaciji. Sramota je da se toliko dugo krije ova bolest, prvo zbog samog prenosa bolesti u Srbiji (može da se proširi jako brzo), tako i zbog drugih država. Ne treba zbog političkih poena da se igra sa ovom bolešću. Mi smo u CG već počeli nezvanično sa mjerama, iako čekamo zvaničnu potvrdu da je utvrđena bolest u Srbiji.. Inače novinski tekst obilije netačnim podacima, tipa da se vakciniše protiv AKS, vakcina za ovu bolest ne postoji, trebalo je da novinari pitaju veterinare, a ne agroekonomiste.

  3. Nastavak prethodnog emaila. Sada kada sam ponovo pročitao vaš članak sam primetio grešku. Najava ministarstva o prestanku vakcinacije se je odnosila na klasičnu kugu svinja, a ovo što se je sad pojavilo je afrička kuga svinja, i ono što je najgore i zašto je opasna je da protiv nje ne postoji vakcina.

  4. U tekstu se provlace nekoliko neusaglasenosti. Oficijalno Srbija je prijavila da se na navedenim podrucjima pojavila KLASICNA kuga svinja, za koju postoji vakcina a koja se pocetkom jeseni ista prekida.
    O Africkoj kugi za kojom se spekulise da pojavila a da oficijalno nije potvrdjena, vakcine nema. Ta bolest je pojavljena u Bugraskoj i eutanazirano je oko 180.000 grla.

  5. Gospodine Prostran.,
    Africka kuga nema nikakve veze sa vakcinacijom protiv klasicne kuge svinja i ostavite ovaj problem stocarima a Vi se bavite onim za cega ste kvalifikovani
    Inace od Vaseg razmisljanja i preporuka nalazimo se tu gde jesmo, na samom dnu
    Kupite poene na necem drugom ostavite se poljoprivrede, ne ide Vam od ruke

  6. Afrička svinjska kuga se iskorenjuje po zakonu o veterini. U praksi se vrši uništavanje svih svinja na farmama gde se bolest javi.

    Tako da to je to, kada se proglasi epidemija, ako se proglasi naravno, svinje moraju da budu uništene

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.