Država od eko taksi naplatila 38 milijardi dinara 1Foto: Udruženje reciklera

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan održao je sastanak sa predstavnicima reciklažne industrije, kako bi se dogovorili oko modela saradnje i zajednički unapredili stanje u reciklažnoj industiriji, kažu u Udruženju reciklera.

Predstavnici reciklažne industrije su na početku pozdravili formiranje zasebnog resora zaštite životne sredine, s obzirom da to predstavlja važan iskorak u ovoj oblasti, jer će na taj način biti omogućen bolji kvalitet životne sredine, ali i otvaranje novih zelenih radnih mesta, čemu ova grana teži, navodi se u saopštenju Udruženja.

„Od 2010. godine do danas po osnovu naplate eko taksi država je naplatila 38 milijardi dinara, dok su procene da će se u 2018. godini od ekološke takse napalatiti oko 10,4 milijarde dinara, što pokazuje veliki trend rasta naplate“, dodaje se u Udruženju. „U Srbiji danas postoji 2.200 firmi koje se bave sakupljanjem i tretmanom otpada, što je u odnosu na 2009. godinu, kada ih je bilo 200, ogroman napredak. Udruženje reciklera Srbije okuplja najveća preduzeća u oblasti tretmana posebnih tokova otpada i korisnike podsticajnih sredstava od kojih 18 zapošljava 1051 radnika.“

Preduzeća koja se bave sakupljanjem i transportom, zajedno sa individualnim sakupljačima, ukupno zapošljavaju više od 14 000 radnika, uz realne procene da se taj broj poveća za 10000 u sledeće 3 godine. Cilj udruženja je da se kroz zajedničke aktivnosti zaštite interesi reciklera i sakupljača, promovišu načela zaštite životne sredine, ali i da se kroz partnerski dijalog sa Vladom Republike Srbije nastavi razvoj reciklažne industrije.