Država opštinama odredila čudne kvote za legalizaciju

* U Ljuboviji 18 činovnika ima normu od ukupno 3,3 predmeta dnevno, u Čačku 20 službenika mora svakog dana da završi više od 80 ozakonjenja
NAŠA PRIČA: Ozakonjenje nelegalno sagrađenih objekata još uvek ne ide po planu ministarstva

Ostavite komentar


  1. :Пре два дана послао сам коментар који нисте објавили!

  2. Ово није прво чудо које нам сервира Министарство. Анализирајмо београд.
    Београд има 17 општина, те од предвиђених 145 извршитеља на администрацију ће отпасти бар 45. То значи да на стручна лица, која су квалификаована за преглед документације отпада око 100 извршитеља, што представља око 4 елабората /дан/извршитеља.То је прихватљива норма. Београд има око 230.000 нелегалних објеката, па би са предвиђеном нормом од 420 објеката /дан легализација могла да се заврши за 547 дана , односно око 2 године т.ј. у предвиђеном року од три године. (Рачунато је на 300 ефективних дана у години ).
    Међутим, за легализацију је потребно урадити два елабората и то: Елаборат геодетских радова и Извештај о затеченом стању. Извештај о затеченом стању подразумева, поред текстуалног дела и графички , а то значи: изаћи на терен, снимити све етаже објекта, нацртати их, формирати елаборат и предати га локалној самоуправи. За ово је потребно време од два до три дана по елаборату. У ово време урачунато је и време исправки, јер локалне самоуправе увек нешто нађу, обзиром да Закомом није прецизирано који је ниво обраде графичке документације. Наиме, Законом је дефинисан као графички прилог, те самоуправе траже ниво од Идејног решења до Главног пројекта!
    Значи, за израду елабората потребно је два дана, а то, пак, значи да за београд треба урадити 840 извршилаца на дан!
    ПО чл. 15 Закона о озакоњењу Извештај о затеченом стању могу радити само запослени у привредном друштву, односно друго правно лице или предузетник, који су уписани у привредни регистар. Ако рачунам да поменута друштва имају по два ивршитеља у просеку, квалификована за израду Изветаја, онда би за београд требало таквих 420 друштава!
    Мислим да Београд нема тих капацитета, а да не говорим са остатком Србије.
    Зато мислим да би део закона који се односи на израду Извештаја о затеченом стању требало либерализовати, тако да тај Извештај могу радити сви лиценцирани архитекте и грађевински инжењери, оверавајући их личним печатом, без посредства пројектних организација.
    Ако је до плаћања порезе на зараде пројектаната , то се може регулисати правилницима или као посебан порез на приходе грђана. Ово је само једна ставки коју би требало побољшати Изменама и Допунама, које би морале уследити!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.