Država ponovo pokušala da zapleni Kar go vozilo 1Foto: Beta/CarGo

Predsednik udruženja „Kar go“ Aleksandar Vučić navodi da je događaj od pre dva dana, kada je „siledžijski, bez ikakvog pravnog osnova, pokušano otimanje vozila“ koje pripada tom udruženju, klasičan primer svojevrsnog vraćanja u prošlost i zaustavljanja onoga što je zvanična politika Srbije, budućnost i napredak.

– Ubeđeni smo da takvi i slični primeri, poput onog da je Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja koja je najavila da će zvati Gugl i tražiti da nam ukinu aplikaciju, neće imati podršku nikoga ko se zalaže za slobodno tržište i napredak u digitalnoj industriji i inovativnim tehnologijama – ističe Vučić.

U ovom udruženju kažu za Danas da su saobraćajni inspektori preko Kar go aplikacije naručili vožnju do Dunavskog keja broj 11 te da su nakon dolaska na traženu adresu obelodanili svoj identitet i zatražili račun. Vozač ih je obavestio da on ne obavlja naplatu vožnji. Inspektori su ga tada legitimisali i oduzeli mu saobraćajnu dozvolu. Imali su nameru i da zaplene vozilo, ali su ih u tome sprečili drugi vozači Kar goa koji su se u međuvremenu okupili i mirnim protestom izdejstvovali da vozilo ne bude oduzeto.

– Na kraju su inspektori odustali od svoje namere, ali su napisali prijavu protiv vozača zbog navodnog nelegalnog obavljanja taksi prevoza – objašnjavaju u ovom udruženju. Kako smatraju, veoma je indikativno da se na licu mesta na kome je došlo do incidenta nalazio i Boško Vukojević, predstavnik Privredne taksi komore Srbije.

– Postavlja se pitanje otkud on tu, kako se zadesio na mestu gde je došlo do pokušaja oduzimanja vozila. Kako je mogao znati gde će inspektori da kažu vozaču da ih vozi – pitaju u Kar gou.

Sam Vukojević za Danas pak kaže da se na tom mestu našao – potpuno slučajno.

– Bio sam na sastanku u „Luks“ taksi udruženju čije sedište se nalazi nedaleko od mesta gde je došlo do incidenta. Pozvao me je drugar telefonom i obavestio da je na ulici neka gužva te sam izašao da vidim o čemu je reč. Da imam uticaj i moć u državi Kar go već odavno ne bi postojao jer predstavlja nelojalnu konkurenciju i odbija da posluje po propisanim zakonskim rešenjima. Takođe postavljam pitanje koji to moćnici stoje iza Kar go kada je pedesetak huligana sprečilo na ulici saobraćajne inspektore da obavljaju svoj posao. Svako ko je učestvovao u tome mora da bude zakonski sankcionisan – smatra Vukojević.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je izjavila da slučaj do koga je došlo u ulici Dunavski kej nije nadležnost njenog ministarstva.

– Pitanje nelegalnog poslovanja je pitanje za neko drugo ministarstvo. Takođe, pitanje ometanja službenog lica u radu nije nije u našoj nadležnosti. Svi su dobrodošli kako god da se zovu, da li Kar go ili na drugi način, ali moraju da se registruju u skladu sa zakonom – izjavila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari