Država u "Mitros" uložila 20 miliona evra, a oni nepunih godinu dana od isteka ugovorne obaveze gase proizvodnju 1Foto: Screenshot/YouTube/RTV

Ukupna investicija države u kompaniju Mitros u Sremskoj Mitrovici iznosila je 20 miliona evra, a kompanija je ispunila stavke iz ugovora i nema više nikakve obaveze prema državi, navode za Danas iz Ministarstva privrede.

Iz ovog ministarstva za Danas navode da je kompanija „Mitros Fleischwaren“ sa njima zaključila ugovor još u prvom kvartalu 2015. godine.

„Ukupna investicija je 20 miliona evra sa obavezom zapošljavanja novih 300 radnika. Rok za realizaciju projekta po Ugovoru bio je 20. mart 2018. godine, a kompanija ga je realizovala 17. novembra 2017. godine. Projekat je uspešno realizovan, izvršeno je ulaganje više od 20 miliona evra u osnovna materijalna sredstva i zaposleno je 311 ljudi na neodređeno vreme“, kažu iz Ministarstva.

Kako dodaju, u pojedinim vremenskim intervalima tokom osmogodišnjeg poslovanja, prema zvaničnim izveštajima CROSO, zapošljavali su i preko 500 ljudi.

Prema poslednjem kvartalnom izveštaju CROSO od 30. juna 2023. godine zapošljavali su 385 lica na neodređeno i 94 radnika na određeno vreme, navode oni.

„Ugovorom je definisana obaveza da pored ulaganja i novog zapošljavanja kompanija u petogodišnjem periodu od dana realizovanja projekta ne sme da otpušta radnike i otuđuje osnovna sredstva koja su bila predmet projekta. Ovlašćeni revizor potvrdio je da kompanija do 17. novembra 2022. godine zapošljava i više od ugovorenog broja radnika i da nije smjanivala vrednost osnovnih sredstava“, kažu iz ministarstva.

Od tog datuma, kako objašnjavaju, kompanija se više ne nalazi u ugovornom odnosu sa državom Srbijom i nastavlja, kao i svaka druga kompanija koja je registrovana u skladu sa propisima naše zemlje, da posluje i samostalno određuje poslovanje i trgovanje u Srbiji i na inostranom tržištu.

„Kompanija više nije u ugovornom odnosu sa Ministarstvom i ne postoje bilo kakva uzajamna prava i obaveze, odnosno potraživanja i dugovanja“, naglašavaju oni.

Oni dodaju da su ovakve okolnosti retke u Srbiji.

„Ovakva vrsta vesti koje dolaze mahom i u najvećem broju sa najrazvijenijih tržišta EU i sveta, gde značajne korporacije limitiraju ili potpuno gase svoje poslovanje zbog do sada neviđenih poremećaja u lancima snabdevanja, poskupljenja sirovina, energenata, poremećaja u odnosima ponude i tražnje finalnih proizvoda, itd, dok je to vrlo redak slučaj na teritoriji Srbije, što znači da su republički organi u prethodnom periodu izabrali jake i stabilne kompanije koje svojim poslovanjem redovno izmiruju obaveze prema zaposlenima i državi“, naglašavaju iz ministarstva.

Međutim, od njih nismo dobili odgovor na pitanje da li će Ministarstvo privrede ili Vlada Srbije na neki način pomoći kompaniji „Mitros“ kako se njihova proizvodnja ne bi ugasila.

Podsećamo, austrijska kompanija „Gierlinger holding“, koja je vlasnik industrije mesa „Mitros“ u Sremskoj Mitrovici, objavila je da će obustaviti proizvodnju u toj fabrici.

To bi ostavilo blizu 500 radnika bez posla.

Međutim, pojavili su se navodi o tome da bi država mogla da pomogne ovoj kompaniji, ali, za sada, dalji koraci države i ove kompanije nisu poznati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari