Mesna industrija Mitros iz Sremske Mitrovice obustavlja proizvodnju 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Austrijska kompanija Gierlinger holding, vlasnik sremskomitrovačke industrije mesa Mitros, objavila je da će obustaviti proizvodnju u toj fabrici.

„Na osnovu detaljne analize poslovanja, vlasnici i uprava privrednog društva bili su primorani da donesu tešku odluku o obustavi proizvodnje u privrednom društvu Mitros Fleischwaren u Sremskoj Mitrovici. Iz razloga transparentnosti i pravičnosti prema zaposlenima, poslodavac je odlučio da obavesti zaposlene o predmetnoj odluci u najranijoj fazi“, navodi se u saopštenju Mitrosa.

Najavili su da će konkretne odluke o prekidu proizvodnje i rokovi biti utvrđeni naknadno.

„Razumemo da je javnost zainteresovana za dešavanja u privrednom društvu Mitros, ali molimo za strpljenje i razumevanje situacije u kojoj se nalazimo. U ovom trenutku, primarni interes poslodavca je da se proces odvija u skladu sa zakonom i da se prava radnika u potpunosti ostvare“, navela je austrijska kompanija.

Austrijanci su vlasnici Mitrosa od 2015. godine kada su kupili fabriku u stečaju za 800.000 evra.

Otvaranju fabrike prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je podsetio da je ta firma dobila finansijsku pomoć Vlade Srbije u iznosu od 5,3 miliona evra u vidu subvencija za zapošljavanje „zbog 300 zaposlenih u fabrici, ali i za oko 700 ljudi s kojima će ta fabrika potpisati ugovore za otkup mesa“.

Mitros je osnovan 50-ih godina prošlog veka i dugo je bio jedan od lidera u klaničnoj industriji SFRJ, a u fabrici je tada radilo oko 1.250 radnika.

Prva privatizacija, kada je vlasnik bila kompanija Svislajn Takovo, bila je 2005. ali je 2009. Mitros otišao u stečaj kada je u fabrici radilo 150 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari