Uprkos dozvolama, izvoz domaćeg mesa u Saudijsku Arabiju još nije realizovan 1Foto: Pixabay/ Free photos

Izvoz domaćeg mesa u Saudijsku Arabiju još nije realizovan, uprkos tome što mesna industrija Srem Šid i Industrija mesa Đurđević u Pećincima imaju dozvole za izvoz junećeg i goveđeg mesa u tu zemlju, objavio je danas novosadski „Dnevnik“.

Još nije ni izvesno kada će početi izvoz mesa jer je, kako uzgajivači kažu, stočni fond trenutno mali da bi se moglo izvoziti.

Srbija je posle 40 godina ponovo dobila mogućnost da plasira meso na tržište Saudijske Arabije, a to je Ministarstvo poljoprivrede ocenilo kao odličnu priliku za domaće uzgajivače, posebno sada kada cene hrane dostižu rekordne nivoe.

I stočari i agroekonomisti saglasni su sa tim stavom, ali i navode da ta spoljnotrgovinska razmena ne može da se ostvari odmah već u narednom periodu, ako i kada budemo imali junadi za izvoz, jer je trenutno stočni fond mali i dovoljan za domaće potrebe.

Direktor Mesne industrije Srem Šid Bratislav Bogatić rekao je za „Dnevnik“ da se, iako domaća junetina i govedina nije još stigla do arapskog tržišta, ta vrsta mesa ipak izvozi.

Prema njegovim rečima, na tržište Kine izvozi se zamrznuta govedina i junetina, a količine zavise od potražnje, pa se nekad izveze jedan do dva kontejnera nedeljno, a nekada i pet.

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović kaže da to što je Arabija odobrila uvoz iz Srbije junećeg i ovčijeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda dobra vest za srpske stočare i predstavlja iskorak u spoljnotrgovinskim arnžmanima sa zemljom koja ima zahtevno i visokoplatežno tržište.

Sledeći korak je usaglašavanje veterinarskih sertifikata i primena Halal standarda, koji je neophodan u trgovačkim aranžmanima sa muslimanskim zemljama i koji je vrlo zahtevan i obnavlja se svake godine.

On ističe da je domaća cena junećeg i goveđeg mesa visoka za kupce u Saudijskoj Arabiji, a pošto u Srbiji nema previše utovljene junadi, meso ovde ne može da bude jeftinije nego što je sada, već samo skuplje.

„Stočari ne mogu da prodaju grla ispod proizvodne cene samo da bi junad išla u izvoz u Saudijsku Arabiju“, kazao je Bogatić dodajući da su ih već posetili trgovci iz Arabije, ali da nisu sklopili posao i da naredne nedelje očeku još kupaca.

Kilogram junetine u Srbiji košta oko 10 evra, odnosno oko 1.200 dinara, a u proseku je 6,5 evra.

„Naše meso je kvalitetnije od junetine i govedine iz Argentine, Brazila, Australije i Novog Zelanda, odakle se Saudijska Arabija snabdeva“, tvrdi Bogatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari