Državni budžet u marketinškom suficitu

Šta u praksi znači činjenica da je višak u državnoj kasi veći od planiranog?

Ostavite komentar


  1. Interesantno je kako se niko ne zapita – a kakav je to fiskalni rezultat bio planiran u dosadašnjem delu godine? Vrlo lako bi se onda videlo da je nemoguće da je ostvaren za 440 miliona evra bolji rezultat od plana. Naime, za celu ovu godinu planiran je deficit od oko 250 mln evra… Ispada da je onda u prvih 5-6 meseci neko planirao veci deficit nego za celu godinu, sto i nema previse smisla. Drugim recima, ova konstrukcija “bolke od plana” je obicna politicka manipulacija.

  2. Bilo bi dobro da neko kaže koliko je Zakonom o budžetu planiran rashod a koliko je ostvaren. Za 2018-u planiran rashod budžeta bio je 1.207 milijardi a ostvaren je sa 1.147 milijardi, dakle budžet je ostao dužan korisnicima, investicijama i td 60 milijardi. I tada smo čuli Vučićevu lažnu hvalu za suficit.

  3. Kao prvo, budžet je u suficitu zato što država ne izmiruje svoje obaveze prema građanima. Pitajte poljoprivrdenike koliko im država duguje. Drugo, svi ovi stručnjaci zagovaraju štednju države na teret pkata i penzija što je u suprotnosti stavovima više nobelovaca, koji tvrde da je to loše, već zagovaraju povećanje unutrašnje potrošnje kao pokretač privrede. Države koje tako radile u ekonomskoj krizi su najpre izašle iz nje.

    1. Borise, postoji deo gradjana kojima se obaveze (ako se tako mogu nazvati), isplacuju bez dana zakasnjenja,a sa tim se hvale i predsednik i premijerka. Nagrade za osvojene medalje u sportu od 10 do 40.000 evra se isplacuju odmah. A sto se tice poljoprivrednika, oni su vec navikli da tih desetak hilj din cekaju i po godinu dve dana.

    2. Pogledajte spiskove duznika u stecaju. Najveci duznik je Beobanka, koja je startovala sa oko 20 milijardi dinara, a sada je verovatno stigla do 40 milijardi dinara, razlika su kamate, odnosno budzetski prihodi. Slicno je i sa ostalim duznicima u stecaju. Formalno stacaj jos nije zavrsen (traje preko 17 godina), pa se ne otpisuje ni glavni dug ni kamata, a od imovine ce se tesko neto ozbiljnije naplatiti. Dakle, to su samo fiktivni prihodi, zato je budzet nelikvidan i kasni se sa isplatama korisnicima!

  4. Penzinwre su pokrali. 4 godine. Novac delili strankama. I sada ima.suficit. u drzavi u kojoj ne funkcionise susdtvo. Nema zakona i mafija vlada i sve je korumpirano narod radi za 30.000 i njemu je sufucit. Ja neznam kada ce da konaxno ovom coveku saopsti da svakodnevno krsi ustav i zakone. U Srbiji vlada parmanetarna dwmokratija. To ne vazi. Ovaj je prigrabio svu vlast za sebe. Doci cedan kada odgovarati za sve sta je radio.

    1. Penziwre da vrate prvo dug Miloševića od 14.5 milijardi evra a onda 20 milijardi koje su napravili „naši najbolji“ predstavnici sa penziwre i zaposlenim u javnim kućama 2008-2019- Onda da se za penziwre uradi devalorizacija penzija zbog birokratske pljačke 1975-1989 kada je SFRJ bankrotirala , pa devalorizacija za devedesete i štampnje lažnog novca, pljaču deviza gastarbajtera, pljačku stanova (svaki penziwre koji ne vrati stan u drušveno vlastništvo da mu se oduzme penzija) za piramidalne banke za svoje glasanje za Miloševića sankcije bombardovanje. U gulagu „srbija“ ej uveden „zakon o aboliciji“ da svaka lopurda pljačkaš profiter štetočina čim se dočepa penzije postaje „jadan pezioner“ ali u stanovima vrednosti u sesetinama stotinama hiljada evra ili kućama i vilama od par miliona evra

  5. Za ozbiljan komentar je pogledati na kojim pozicijama su povecani prihodi, a gde se to „ustedelo“ na rashodima. Premera radi, krajem prosle godine je Drzava izmenama zakona o restituciji „ustedela“ 200 miliona evraza 2018 i isto tiliko za naredne dve godine. Dakle, cisto pravno nasilje, obrazlozeno teskocama u postizanju makroekonomske stabilnosti! Takodje, obracunavaju se kamate bankama I preduzecima u stecaju i nista od nenaplativog se ne otpisuje. Pitanje je gde je taj novac, a verovatan odgovor je u nenaplativim potrazivanjima. Da je tako potvrdjuju zakasnele isplate porodiljama i poljoprivrednicima za subvencije. Uostalom, da ima realnog novca, trebalo je vratiti deo javnog duga, a on je u na kraju juna bio veci za 500 miliona evra od stanja na kraju 2018 godine. Tuzni i ruzni politicki marketing!

    1. plate treba da budu najmanje vece 30% ako to ne uradi ovde vec je doslo vreme da nece imati ko raditi

  6. U budžetu Srbije 440 miliona evra više nego što je planirano zbog čega je predsednik čestitao predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministru finansija Siniši Malom

  7. Investicije u privredu i smanjenje poreza bi se definitivno pozitivno odrazilo na rast životnog standarda građana i njihove kupovne moći do čega bi došlo zbog boljih poslovnih rezultata privrede

  8. Смислиће свакве трикове да обесмисле једну просту чињеницу, а то је да је буџет Србије у плусу и крај приче.

    1. Pogledaj da li tvoj, moj ili budžet većine zbog toga veći, pametnjakoviću

  9. Hahahahahah nasmeja se slatko na članak. KRenula kampanja izgleda, pa mora da se piše da se ugodi gazdi zar ne?

  10. Mora se voditi racuna o svakom dinaru, ukoliko zelimo dobro novcano stanje u drzavnoj kasi.

    1. Čudo jedno koliko imamo stručnjaka za budzet .Svi pametni a ovamo se bune loše im je.Nista ne razumem ove pametnjakovice.

  11. Допада ми се слика с рачуном на српском језику! Такав би требало да је сваки! Комунизам нам је одузео језик и културу … и државу, и историју, и морал, и памет.

  12. Gde je oblajvljen obračun budžeta za šest meseci 2019 osim u klasični lažima Vučića koji nam obećava bolji život oktako je Toma zidar Nikolić obećao 100 milijardi evra investicija „čim ih izaberemo“ JEdina investicija koji je Nikolić dobio je milion evra za rekonstrukciju rezidencije predsednika Srbije kuju je uzurpirao jer su morali da dodaju garderobne ormane za garderobu Dragice Nikolić koju je skupila „dobrotvornim radom“

  13. Jao šta da radim sa tolikim novcima? 30.000? Navikao sam se na višegodišnji prosek od 27.000-28.000 din i bojim se da ne poludim od obesti. Bolje da te pare doniram siromašnom istinoljubivom predsedniku svih Srba da kupi sebi jedan jednosoban stan i jedan doktorat.

Ostavite komentar


Ekonomija

Junajted grupa: Rekordni rezultati poslovanja u 2023. godini 10

Junajted grupa: Rekordni rezultati poslovanja u 2023. godini

Telekomunikaciona i medijska kompanija Junajted (United) grupa danas je saopštila da je u 2023. godini ostvarila rekordne rezulate, uvećanjem prihoda i profita pre odbitka poreza, kamata i amortizacije (EBITDA) za sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 2,79 milijardi evra, odnosno 988 miliona evra.

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.