Državni revizor upozorio na sistemski problem u Ministarstvu građevinarstva 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/DJ.K.

Za više od milijardu dinara nego što je trebalo Ministarstvo građevinarstva je u svom završnom finansijskom izveštaju za 2021. iskazalo izdatke za nefinansijsku imovinu finansiranu od inostranog zaduživanja, a po osnovu zaključenih ugovora o zajmu između Srbije i zajmodavaca, objavila je Državna revizorska institucija.

U analizi DRI navodi se da to nije plaćeno preko podračuna za izvršenje budžeta Republike Srbije u 2020, već da je evidentirano obračunskim nalozima na teret aproprijacija utvrđenih Zakonom o budžetu za 2021. godinu.

DRI je skrenulo pažnju Ministarstvu na sistemski problem koji se odnosi na investiciona ulaganja za izgradnju puteva, železnica i ostalih nekretnina u svojini Republike Srbije, jer nefinansijska imovina koja je izgrađena po tom osnovu nije evidentirana u Glavnoj knjizi trezora.

“Deo izgrađene nefinansijske imovine je evidentiran u pomoćnim knjigama u organima državne uprave kao nefinansijska imovina u pripremi, a nije evidentirana kao imovina Srbije u upotrebi. Kapitalna ulaganja, planirana i izvršena prenosom sredstava javnim preduzećima i privrednim društvima nakon završetka izgradnje nisu evidentirana kao imovina države”, ističe se u mišljenju DRI.

Na ovaj način, kako navodi državni revizor, evidentirana investiciona ulaganja koja su u skladu sa Zakonom o javnoj svojini isključivo u svojini Republike Srbije za posledicu imaju “nepotpunu i netačno iskazanu nefinansijsku imovinu”.

Osim toga, DRI u nalazima navodi da Ministarstvo građevinarstva nije dokazalo da se 417 milijardi dinara u celosti odnosi na nedovršene projekte koji se iskazuju kao “Nefinansijska imovina u pripremi”.

Ministarstvo je, ističe DRI, u okviru nefinansijske imovine u pripremi iskazalo iznos od 4,4 milijarde dinara koji se odnosi na realizovane projekte čije finansiranje je završeno i koji više nemaju karakter nefinansijske imovine u pripremi, a nije evidentiralo i nije iskazalo primanja u iznosu najmanje od 1,4 milijarde dinara.

Ministarstvo je, navodi DRI, u obavezi da u roku od 90 dana dostavi odazivni izveštaj o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i dokaze o postupanju po datim preporukama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari