Dubravka Đedović: Promena pravne forme statusa EPS-a rezultat potrebe za boljim upravljanjem 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da najavljena promena pravne forme statusa Elektroprivrede Srbije (EPS) rezultat potrebe da se bolje urede odnosi države i upravljanja, da „država postavi strateške ciljeve, a upravljanje kroz Nadzorni i Izvršni odbor te ciljeve sprovodi“.

Đedović je, u intervjuu Radioteleviziji Srbije, istakla da su dezinformacije tvrdnje da će skupština EPS imati samo jednog člana, ministra rudarstva i energetike, koji će postavljati izvršioce izvršnih funkcija, uključujući i generalnog direktora.

„Danas je EPS pretežno trgovac, a ne proizvođač. Da bismo zaštitili interese građana, EPS pre svega treba da opšta delatnost bude proizvodnja, a nastaviće da se bavi trgovinom viškova proizvodnje. EPS ima jednog akcionara, državu, i nameravamo da tako i ostane. Država je jedna, jedan akcionar, jedan glas. Nije tačno da skupština bira direktore, već to čini Nadzorni odbor“, objasnila je ona.

Đedović je rekla da Skupština EPS ima redukovana ovlašćenja, donesi strateške odrednice, ali je i za to potrebna odlluka Vlade, a većina odluka se prenosi na Nadzorni odbor.

„Mi idemo ka modernom korporativnom upravljanju, idemo ka profesionalizaciji“, naglasila je ministarka.

Na opasku da i domaći stručnjaci smatraju da taj koncept nije dobro rešenje, Đedović je odgovorila da je struka za dubinske promene u EPS, jer se došlo do tačke kada je to neminovno.

Na sednici Nadzornog odbora EPS prošle sedmice nije prošla transformacija preduzeća u akcionarsko društvo zbog protivljenja sindikata.

„Što se tiče sindikata, kao i svih koji se promenama opiru, svi se oni bore za svoje položaje i beneficije, a ne za zaposlene. Država će zaštititi radnike, i svi oni koji rade dobro, ne moraju da brinu. Ovde je pre svega reč o rukovodstvu“, poučila je Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari