DUSAN NIKEZIĆfoto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je danas da je državna kasa prazna da će se prekomerno zaduživanje Srbije nastaviti i u 2023. godini.

„Predloženi budžet za 2023. godinu će nastaviti da plaća za neodgovorno i nestručno upravljanje energetskim sektorom, građani će to morati da plate. To će biti finansirano povećanjem javnog duga u ovoj godini. Biće neophodno zaduživanje od skoro osam milijardi evra kako bi se pokrili i troškovi otplate duga i pokrića deficita koji je ponovo jako visok, ali i troškovi intervencijskih sredstava za energetski sektor“, rekao je Nikezić na konferenciji za novinare.

On je ocenio da će i u 2023. godini verovatno doći do rebalansa budžeta i da će se deficit povećati kao što se povećao i u 2022. godini.

Nikezić je rekao da u predloženom budžetu za 2023. godinu postoje tri ključne informacije za građane Srbije.

„Na prvom mestu inflacija koja će nastaviti da divlja i u 2023. godini sa projektovanim iznosom od 11,1 odsto. To znači da će u ove dve godine u proseku u Srbiji sve poskupeti preko 25 odsto, pa će i najavljena povećanja plata, penzija i minimalne zarade biti nedovoljna da se pokriju prosečni troškovi života“, rekao je Nikezić.

On je ocenio da se energetski sistem raspao zbog neodgovornog i nestručnog upravljanja i istakao da će vlast, i u narednom periodu račun za svoju nesposobnost prebacivati na sve građane Srbije.

Nikezić je rekao da će država za sva socijalna davanja u 2023. godini izdvojiti 147 milijardi dinara, a toliko će biti potrebno samo za kamate na postojeće zaduženje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari