Dužni gotovo 90 miliona dinara 1

Račun Kliničkog centra u Kragujevcu, zdravstvene ustanove državnog značaja kojoj gravitira više od dva miliona žitelja centralne i zapadne Srbije, te Sandžaka i severa Kosova blokiran je od 18. decembra zbog duga od oko 88,2 miliona dinara, navedeno je na sajtu Narodne banke Srbije.

Izvori iz Kliničkog centra i sa kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka koji već mesecima upozoravaju šumadijsku i ostalu javnost, ali i nadležne na, kako navode, dramatično stanje u toj zdravstvenoj ustanovi, pri čemu ih je poslovodstvo KC-a samo jednom, posredstvom Kragujevačkih novina demantovalo, navode da je v. d. direktora KC dr Predrag Sazdanović od te ustanove „napravio najvećeg gubitaša u Kragujevcu i šire“.

„Novca više nema ni za osnovni materijal i lekove. Zalihe su potrošene, a dobavljači neće da isporučuju materijal zbog enormnih dugova. Blokadu računa KC najpre je osetila hirurgija, gde nema konca za šivenje, nema drenova, nema materijala za ugrađivanje… Kompletan hirurški program je otkazan do daljeg. Pacijenti KC biće upućivani u okolne bolnice na operacije slepog creva i kile, kao što su doskora u te znatno manje zdravstvene ustanove upućivani na skener i magnet. Bruka do bruke“, navode izvori iz KC i sa Fakulteta medicinskih nauka u svom poslednjem obraćanju javnosti.

Ističu, pritom, da će narednih dana da budu potrošene i rezerve stentova i ostalog ugradnog materijala, nakon čega će „polovina usluga koje pruža KC da stane“. Kragujevčani i ostali pacijenti će, smatraju, ostati bez hirurških usluga, a lekari i tehničari bez posla, dok u direktorijumu KC „vladaju panika i haos“. U ovim krugovima procenjuju da Klinički centar u Kragujevcu najverovatnije „broji poslednje dane“, odnosno da mu najozbiljnije prete „proglašenje nelikvidnosti i gašenje“.

Poslovodstvo Kliničkog centra u Kragujevcu potvrdilo je, uoči minulog vikenda, da je račun te ustanove blokiran, i to na osnovu presude Apelacionog privrednog suda zbog duga KC kompaniji Velefarm VFB. Taj dug je, navodi se u saopštenju menadžmenta KC, nastao 2010. i 2011, „čemu je doprinelo i nečinjenje rukovodstva KC u 2013. godini“.

Poslovodstvo: Uznemirenje javnosti

„Ova odluka suda neće imati bilo kakve posledice na lečenje svih pacijenata u Kliničkom centru Kragujevac, budući da su obezbeđene redovne zalihe lekova i ostalog medicinskog materijala. Svi režimi lečenja, operativni i konzervativni, sprovodiće se uobičajenom dinamikom, kao i ranijih godina. Svako drugo tumačenje aktuelnog statusa KC smatraće se zlonamernim i usmerenim na uznemirenje javnosti širenjem neistinitih informacija“, navodi se u saopštenju Kliničkog centra, uz napomenu da poslovodstvo te zdravstvene ustanove, sa nadležnim državnim organima intenzivno radi na izmirenju duga, zbog kojeg je račun KC blokiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari