EBRD: Kredit od 15 miliona evra za navodnjavanje 1Foto: Stanislav Milojković

Evropska banka za obnovu i razvoj odobriće kredit od 15 miliona evra biće za finansiranje izgradnje moderne infrastrukture za navodnjavanje u regionu Vojvodine, čime će poljoprivreda u ovom regionu biti otpornija na vremenske faktore, saopšteno je juče.

Finansiranje će omogućiti uvođenje efikasne tehnologije za navodnjavanje iz akumulacionih jezera Borkovac i Pavlovac na Fruškoj gori, kao i snabdevanje vodom iz reke Save. Nova infrastruktura će omogućiti dopunsko navodnjavanje u špicu sušne sezone i obezbediti dovoljno vode za oko 3.500 hektara zemljišta u opštinama Ruma i Sremska Mitrovica, koje je uglavnom pokriveno voćnjacima i vinogradima.

Ovo je drugi kredit koji EBRD odobrava Srbiji za unapređenje poljoprivredne infrastrukture, nakon kredita od 15 miliona evra iz 2019. godine za projekat izgradnje sistema za navodnjavanje u Svilajncu i Negotinu, koji je planiran da se realizuje tokom 2022. godine.

U okviru projekta, EBRD će pomoći Ministarstvu poljoprivrede da razvije program obuke o tehnologiji navodnjavanja za lokalne poljoprivrednike, sa fokusom na žene povoljprivrednike, u cilju povećanja njihovog potencijala za zapošljavanje i stvaranja novih poslovnih prilika za njih.

Investicija takođe podrazumeva i pripremu prve strategije navodnjavanja u Srbiji. Nacionalna strategija, pripremljena za desetogodišnji period, biće dopunjena petogodišnjim akcionim planom i prioritetnim investicijama u navodnjavanje za period do 2030. godine. Sa devet procenata bruto domaćeg proizvoda i 17 procenata udela u zaposlenosti, poljoprivredna i prehrambena industrija igra vitalnu ulogu u srpskoj privredi, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari