EBRD odobrila kreditnu liniju Erste banci za finansiranje MSP 1 EBRD, Foto: EPA/TAMAS KOVACS

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Erste banci kreditnu liniju od 15 miliona evra za kreditiranje malih i srednjih preduzeća pogođenih pandemijom Kovid 19.

Prema rečima Matea Kolanđelija, direktora EBRD-a za Srbiju i Zapadni Balkan ovo je podrška lokalnim preduzećima da lakše pristupe finansijskim sredstvima.

“Finansijska sredstva su im potrebna da bi rasla i postala konkurentnija, posebno nakon usporavanja izazvanog pandemijom i usred tekućih poremećaja u globalnoj trgovini. Nadamo se da će ovo novo finansiranje pomoći mnogim kompanijama da se oporave i unaprede svoje poslovanje,” izjavio je Kolanđeli.

Kako se navodi u saopštenju Erste banka će ova sredstva odobravati malim i srednjim preduzećima, omogućavajući im da ulažu u efikasnije zelene tehnologije i da unaprede svoje standarde i procese rada.

Ove investicije imaju za cilj da se lokalna MSP bolje usklade sa standardima Evropske unije i međunarodnim standardima, čime se podstiče njihova konkurentnost kako na domaćem, tako i na inostranim tržištima.

MSP će takođe imati pristup grantovima u visini do 15 procenata iznosa kredita. Grantove finansiraju Luksemburg, Norveška i Sjedinjene Američke Države preko Fonda za podršku maloj privredi (Small Business Impact Fund), a očekuje se da će učestvovati i drugi donatori.

Oko 70 odsto sredstava programa biće izdvojeno za ulaganja u tehnologije koje štede energiju i zelene tehnologije, dok će ostatak podržati ulaganja u automatizaciju, povećanje produktivnosti, kvalitet i bezbednost proizvoda.

“Erste Banka, kao jedna od vodećih banaka u finansiranju obnovljivih izvora energije u Srbiji, već dugi niz godina intenzivno radi na kreiranju okruženja koje podstiče efikasnije upravljanje resursima i energijom, sa ciljem da živimo u zdravijem i boljem okruženju.

Zahvaljujući našoj dugogodišnjoj saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, bićemo u mogućnosti i da malim i srednjim preduzećima omogućimo prelazak na zelene energije i to po veoma povoljnim uslovima kreditiranja, s obzirom na to da je obezbeđen povraćaj sredstava do 15 odsto od iznosa kredita.

Ključ borbe za unapređenje naše životne sredine leži upravo u udruživanju institucija, kompanija i građana, jer da bismo sprečili klimatske promene svi moramo da damo svoj doprinos,” izjavila je Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste banke Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari