EBRD: Prioriteti u finansiranju projekata u Srbiji zelena energija, MSP i održiva infrastruktura 1 EBRD, Foto: EPA/TAMAS KOVACS

Upravni odbor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) usvojio je strategiju saradnje sa Srbijom, gde će prioriteti u narednih pet godina biti investicije u zelenu energiju, mala i srednja preduzeća (MSP) i održivu infrastruktura, saopšteno je danas.

Za EBRD će tri ključna prioriteta u kreditiranju projekata u Srbiji biti ubrzanje zelene energetske tranzicije, povećanje konkurentnosti privatnog sektora, njegove produktivnosti i pristupa finansijama, i finansiranje održive infrastrukture i jačanje regionalne povezanosti.

„Zadovoljni smo svojim sve većim prisustvom i poslovanjem u Srbiji, što bi ove godine trebalo da dovede do rekordnih investicija od više od 800 miliona evra. Naša nova strategija saradnje sa Srbijom definiše jasan put napred ka proširenju našeg partnerstva sa Srbijom, doprinoseći njenom ekonomskom uspehu i približavanju Evropskoj uniji“, rekao je regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Matteo Colangeli.

Kako je saopštila EBRD, u okviru prvog prioriteta fokus će biti na povećanju kapaciteta obnovljive energije, posebno putem dalje podrške vlastima kroz aukcije za električnu energiju iz vetro i solarnih elektrana, ali i uvođenjem obnovljivih izvora energije u sisteme daljinskog grejanja.

Takođe, energetska efikasnost će biti primarni cilj, posebno u kontekstu bržeg renoviranja zgrada.

U okviru drugog prioriteta, EBRD će podržati rast konkurentnost MSP kroz pristup finansiranju i veštinama, posebno u vezi sa zelenom i digitalnom tranzicijom, kao i kroz ciljane programe sa partnerskim poslovnim bankama za podršku firmama na čijem se čelu nalaze žene i mladi.

Inovacije će biti u fokusu i podstaknute razvojem start-up ekosistema i ulaganjem u obezbeđivanje digitalne infrastrukture i u naučno-tehnološke parkove.

U okviru trećeg prioriteta, EBRD će podržati Srbiju u ubrzavanju investicija u infrastrukturu za zaštitu životne sredine – upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kvalitet vazduha i navodnjavanje, posebno – maksimalno povećanje mogućnosti za privlačenje privatnih investicija i razvoj cirkularne ekonomije.

Kako je navedeno, banka će nastaviti da podstiče prelazak na železnički transport, posebno finansiranjem glavnih evropskih i regionalnih koridora. Korporativno upravljanje će biti ključna međusektorska tema i uključivaće pomoć u podizanju standarda u državnim preduzećima.

„Srbija je najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu i ima snažan potencijal rasta zahvaljujući svojoj diverzifikovanoj ekonomiji i poziciji regionalnog čvorišta na raskrsnici međunarodnih koridora“, navela je EBRD.

EBRD je do sada uložila više od 8,7 milijardi evra u oko 350 projekata u Srbiji, od kojih je većina podržala privatni sektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari