EBRD prognozira Srbiji privredni rast od šest odsto u 2021. godini 1 EBRD, Foto: EPA/TAMAS KOVACS

Srbija je na putu značajnog oporavka uz privredni rast od šest procenata u 2021, navodi se u novom izveštaju o regionalnim ekonomskim izgledima koji je danas objavila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Banka u Srbiji očekuje oporavak potrošnje nakon pandemije kovida i povećanje javnih investicija u skladu sa nastavkom ekspanzivne fiskalne politike.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2021, kako se navodi, biće podržan dodatnim vladinim izdacima u zdravstvu, subvencijama za zarade i jednokratnim isplatama penzionerima i drugim kategorijama stanovništva.

Direktor EBRD za Srbiju i zapadni Balkan Mateo Kolanđeli rekao je da banka ostaje posvećena pružanju podrške vlastima u održavanju ubrzanog rasta.

„Jačanje konkurentnosti privatnog sektora, podrška dobro strukturisanim ulaganjima u transportnu i ekološku infrastrukturu, kao i tranzicija ka zelenoj energiji biće ključni prioriteti u boljoj izgradnji nakon krize kovida“, rekao je Kolanđeli.

Za 2022. EBRD očekuje da se srpska ekonomija vrati pre-pandemijskoj brzini ekspanzije sa stopom rasta od 3,5 odsto.

U novom izveštaju EBRD se ocenjuje da su, generalno, efekti pandemije kovida-19 na srpsku ekonomiju u 2020. bili umereni.

Kako se navodi, struktura ekonomije, sa ograničenim prihodima od turizma i relativno visokim udelom osnovnih dobara u proizvodnoj strukturi, zaštitila je zemlju od dubljeg šoka.

„U kombinaciji sa velikim vladinim paketima i manje restriktivnim merama zaključavanja tokom većeg dela godine, to je rezultiralo ekonomskom kontrakcijom od samo jedan odsto u 2020“, navodi se u izveštaju „Odgovor na korona virus u 2021 godini: Postavljanje boljih temelja“.

Što se tiče zapadnog Balkana, očekuje se da će BDP u regionu porasti za 5,1 odsto u 2021.

Međutim, kontinuirana nesigurnost oko ograničenja putovanja opterećuje izglede za ekonomije zavisne od turizma u regionu.

Očekuje se da će se rast BDP u regionu spustiti na 3,8 odsto u 2022. godini.

Šire gledano, oporavak ekonomija u razvoju u istočnoj Evropi, centralnoj Aziji i severnoj Africi ubrzava se nakon pandemije kovida i one će zabeležiti rast od 4,2 odsto u 2021, prema jesenas prognoziranih 3,6 odsto, saopštio je EBRD.

Glavna ekonomistkinja EBRD Beata Javorčik rekla je da je u zemljama koje su bile pogođene izazovnim ekonomskim okolnostima pre pandemije kovid samo dodatno pojačao postojeće probleme.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.