EBRD uložila četiri milijarde evra 1

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) tokom godina uložila je u Srbiju više od četiri milijarde evra u više od 200 projekata.

To je izjavio večeras predsednik EBRD Suma Čakrabarti i istakao da će koraci koje ta finansijska institucija i zvanični Beograd preduzimaju pripremiti Srbiju za evropske integracije.Čakrabarti je, na predavanju u Skupštini Srbije, rekao da je EBRD potpisala zajam od 200 miliona evra za sveobuhvatne reforme u Eleketroprivredi Srbije.

Naša banka, podsetio je on, podržala je akviziciju kada je fond MId Euriopa Partners kupila kompaniju „Moji brendovi“, pomažu projekte žena u biznisu.

Naše angažovanje u Srbiji, dodao je Čakrabarti, nije samo u finansijama. Mi jačamo konkurentnost privatnog sektora, sa specijalnim fokusom na mala i srednja preduzeća koja plate od ograničenog pristupa finansiranju.

Ovde bih trebalo da istaknem i ulogu EBRD u radu parlamenta Srbije, odnosno savetovanje o regulatornoj reformi, rekao je Čakrabarti.

Proces evropskih integracija, ocenio je on, predstavlja snažnog zagovornika reformi, a regionalna saradnja je ključni preduslov za zemlje kandidate kako bi ostvarile svoje aspiracije.

Srbija je predana evropskom putu i zato mi u EBRD činimo sve što je u našoj moći da je ubrzamo na tom putu, rekao je Čakrabarti, objavljeno je na sajtu EBRD.

Ovaj region, verujem, zna najbolje koliko je važna saradnja kao investicija za budućnost. Zajedno sa našim partnerima iz EU, EBRD je bila posebno aktivna u programima prekogranične saradnje, rekao je Čakrabarti i dodao da banka podržava i proces „Šestorka Zapadnog Balkana“.

Saradnja u takozvanom Berlinskom procesu šalje poruku ostatku sveta da je region dostigao nove visine zrelosti i stabilnosti. Ta intenzivna saradnja je jedno od najvećih dostignuća regiona u proslednje vreme, naglasio je on.

Čakrabarti je rekao da se, između projekata koji se pominju u okviru tog procesa, traži način za finansiranje autoputa koji premijer Srbije Aleksandar Vučić zove „putem mira“, od Niša preko Prištine do Drača.

Čakrabarti je rekao i da je banka obezbedila ukupnu sumu od 2,8 milijarde evra za infrastrukturne projekte u regionu, čija je ukupna vrednost 7,5 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari