Sindikati bi trebalo da izbegavaju preterane zahteve za povećanjem plata, rekao je potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Guindos za nemački list Zidojče cajtung (Süddeutsche Zeitung), prenosi regionalni portal Seebiz.

Prema njegovim rečima, potrebno je izbeći spiralu plate-inflacija, „jer ona ne poznaje pobednike“.

Visoka inflacija poslednjih meseci, daleko iznad srednjoročnog cilja ECB-a od dva odsto i još uvek na nivoima koje u Evropi nisu viđene decenijama, dovela je do značajnog realnog smanjenja životnog standarda Evropljana.

U celoj Evropi radničke organizacije su pojačale napore za povećanje plata, uključujući i štrajkove, a pregovaračka moć zaposlenih u nekim industrijama takođe je ojačana nedostatkom kvalifikovane radne snage.

Sve to pojačava inflatorne pritiske u ekonomiji i povećava rizik od inflatone spirale u kojoj zbog rasta cena raste i pritisak da se povećaju plate, što povećava troškove i deluje na dalje povećanje cena.

De Guindos je priznao da zaposleni opravdano očekuju rast plata zbog skoka cena, ali se, prema njegovim rečima, spomenuta spirala mora izbeći.

“Sindikati bi mogli biti skloni postavljanju preteranih zahteva za povećanjem plata. Moramo biti oprezni”, rekao je bivši španski ministar finansija.
dodavši da ako se nađemo u spirali inflacije plata, ECB će morati podigne kamatne stope više nego što bi inače, a to bi dodatno pooštrilo uslove finansiranja i zaustavilo ekonomsku aktivnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.