Efektiva: Banke prete klijentima, sudovi ne poštuju sopstvene odluke 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Advokati iz Beograda i Novog Sada, kao i Udruženje potrošača „Efektiva“ danas su pozvali sve građane „da ne pristaju na pretnje koje im upućuje banke“ i da sporove protiv njih ne povlače bez konsultacija sa advokatom.

Kako je advokat Dragan Petrić rekao, klijentima koji su se upustili u spor protiv banke zbog naplate administrativnih troškova, sada stižu pretnje, odnosno, pozivi i poruke koje im banka upućuje, ne bi li ovi odustali od tužbe.

– Banke zovu klijente i šalju poruke po nekoliko puta u kojima nude obostrano rešenje. To rešenje ide tako što banke kažu klijentu da će klijent izgubiti spor svakako, ali da je bolje da sam povuče tužbu, a banka će mu oprostiti troškove koji su nastali tokom suđenja – ilustrovao je Petrić. On je dodao da u tim porukama stoji i „jasan vid pretnje“.

– Dalje kažu, da ukoliko klijent ne povuče spor protiv te banke, banka će pokrenuti naplatu troškova preko izvršitelja – kazao je Petrić.

On je pomenuo i Dragišu Slijepčevića, sudiju Vrhovnog suda Srbije, koji je, kako kaže Petrić, 2016. godine u intervjuu Politici govorio o nezakonitom bogaćenju banaka na račun građana ove zemlje, dok je danas promenio stav o tome. Slijepčević je predsednik veća VKS koje je donelo stav po kom banke imaju pravo na naplatu administrativnih troškova.

Pitao se Petrić šta se to dogodilo u prethodnih šest godina pa je Slijepčević promenio odluku „i sada smatra da ga ni njegova odluka ne obavezuje“.

Takođe je dodao da je Narodna banka Srbije poslala dopis svim bankama u našoj zemlji 2017. godine u kom stoji da banke mogu ako žele da naplate svoje troškove od klijenta, ali da ti troškovi moraju biti unapred predviđeni i jasni i da moraju ići sa ugovorom pre potpisivanja kredita.

– Taj dopis je volšebno nestao, a kada bismo pitali NBS verovatno bi demantovali da je ikada i postojao – zaključuje Petrić.

U saopštenju Udruženja banaka Srbije stoji da su dopunom stava Vrhovnog kasacionog suda, banke te koje ne moraju da dokazuju strukturu svojih troškova u ceni naknade za obradu kredita, dok je advokat Živković naznačio da stav nije zakon i da taj pravni stav nije izvor prava.

– Izvor prava nije pravni stav već zakon – akcentuje Živković.

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača „Efektiva“ govorio je o tome da banke moraju imati jedinstvenu cenu naplate troškova kredita.

– NBS bi trebalo da konkretizuje šta banke mogu a šta ne. Kolika je cena naplate troškova kredita, a ne da to bude procentualno u odnosu na iznos kredita. Za sve bi trebalo da bude regulator NBS, a ne da prebacuje na sudove, i da bankama pušta da „dave klijente kao zmija žabu“, poentira Gavrilović.

Efektiva: Banke prete klijentima, sudovi ne poštuju sopstvene odluke 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari