Efektiva traži odlaganje primene leks specijalisa o švajcarcima 1Foto: N1 (Arhiva)

Članovi Udruženja za zaštitu potrošača „Efektiva“ traže da bude odložena primena leks specijalisa o otplati kredita indeksiranih u švajcarskim francima, čiji predlog je danas usvojila Vlada Srbije, dok Vrhovni kasacioni sud ne donese konačni stav o ugovorima o tim kreditima, kazao je predsednik „Efektive“ Dejan Gavrilović.

On je agenciji Beta rekao da je Vrhovni kasacioni sud ranije doneo polovičan stav o tome da je ništava klauzula ugovora o indesiranju kredita u franke, ako banke nemaju dokaz da su se zadužile u toj valuti.

„Naš zahtev je da budu poništeni sve ugovore o kreditam u švajcarskoj valuti, što je stav i evropskih sudova, ili da budu konvertovani u evre po paritetu koji je važio na dan zaključenja ugovora“, kazao je Gavrilović.

„Efektiva“, kako je dodao, nije učestvovala u pregovorima o leks specijalisu o otplati kredita u švajcarskim francima i članovi tog udruženja će nastaviti da u sudskim sporovima traže zaštitu svojih prava, a do sada je podneto nekoliko hiljada tužbi.

Leks specijalisom su obuhvaćeni svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga, a predviđeno je da se njihov preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto.

Kamatna stopa za dalju otplatu kredita ne može biti veća od 3,4 odsto plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od četiri odsto.

Po oceni Gavrilović taj zakon treba da se odnosi i na one korisnike kredita čiji su ugovori sada raskinuti i čije su nekretnine prodate.

U Srbiji trenutno ima 16.800 građana koji otplaćuju kredit u švajcarskim francima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari