EIB: Investicije se u EU oporavljaju, socijalne i geografske nejednakosti se produbljuju 1Foto: Shutterstock

Brz oporavak investicija u Evropi pokazuje da je javna podrška bila presudna za ublažavanje uticaja ekonomskog šoka na privredu i domaćinstva, ali ima znakova da je kriza izazvana kovidom-19 povećala postojeće nejednakosti, saopštila je danas Evropska investiciona banka (EIB).

„Regioni se oporavljaju različitom brzinom. Dok digitalizacija i zelena transformacija privrede ubrzavaju duboke strukturne promene, Evropa rizikuje da postane još neravnopravnija“, navodi se godišnjem izveštaju EIB o investicijama u EU za 2022. godinu „Oporavak kao odskočna daska za promenu“.

U saopštenju je navedeno da su do kraja drugog kvartala 2020. godine realne investicije u EU opale za „vrtoglavih“ 14,6 odsto u poređenju sa četvrtim kvartalom 2019. godine, ali i da su se brzo oporavile i do drugog kvartala 2021. godine vratile na nivo iz 2019. godine, osim u Irskoj.

Istraživanje EIB je pokazalo da je javna podrška bila rasprostranjena i usmerena na najteže pogođena preduzeća, ali ne na „zombi“ firme koje su već bile finansijski slabe. Takođe, mere podrške u EU su uspešno sačuvale radna mesta i sprečile značajan porast nezaposlenosti, ali su se uslovi na tržištu rada pogoršali za mlade i lica sa nižim obrazovanjem.

Ukazano je i da je deo preduzeća koja ulažu u obuku zaposlenih opao za 10 procentnih poena, uprkos tome što 79 odsto firmi smatra da je nedostatak kvalifikovanih radnika prepreka investiranju.

Preduzeća u EU se digitalizuju kao odgovor na krizu izazvanu kovidom-19, ali u manjoj meri od američkih.

Oko 46 odsto preduzeća u EU reagovalo je na pandemiju tako što su postala digitalnija, u odnosu na 58 odsto u Sjedinjenim Američkim Državama.

Udeo američkih firmi koje su već usvojile napredne digitalne tehnologije takođe je veći, i to 66 odsto u odnosu na 61 odsto u EU.

Kako je navedeno u izveštaju EIB, oko 43 odsto evropskih preduzeća investiralo je u klimatske mere za rešavanje fizičkih i tranzicionih rizika, iako je vidan zastoj nekih investicija zbog pandemije.

U celini posmatrano, udeo preduzeća iz EU koja ulažu i očekuju da ulažu u klimu i dalje je znatno veći nego u SAD.

Potpredsednik EIB Rikardo Murinjo Feliks (Ricardo Mourinho Felix) istakao je da je javna podrška ključna za očuvanje radnih mesta tokom pandemije, ali da se socijalne i regionalne slabosti i dalje povećavaju, što sprečava ravnomeran oporavak.

„Zato će EIB nastojati da obezbedi da prilike koje pruža prelazak na zeleniju i digitalnu privredu budu raspoložive širom EU. Modernizaciju infrastrukture mora da prati ulaganje u društvenu infrastrukturu, a naročito u talente, veštine i obuku, da bi ova istorijska tranzicija bila pravedna za sve“, rekao je Feliks.

Glavni ekonomista EIB Debora Revoltela (Revoltella) izjavila je da su se za manje od dve godine realni bruto domaći proizvod (BDP) i investicije vratili na nivo pre pandemije.

„Potrebna su masovna ulaganja da bismo se prilagodili novim okolnostima i iskoristili prednosti zelene i digitalne tranzicije. Javne i privatne investicije moraju se međusobno dopunjavati, a ovo zahteva kontinuiranu usmerenost politike na javne investicije i dodatni podsticaj za privatne investicije“, rekla je Revoltela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari