Ekološki ustanak poziva Vladu da ukine odluku o proširenju Beograda na vodi 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Ekološki ustanak zahteva da se ukine odluka Vlade u tehničkom mandatu o proširenju Beograda na vodi i apeluje na strukovna udruženja arhitekata i urbanista da se javno izjasne po pitanju te odluke i njenih posledica po Beograd.

U saopštenju Ekološkog ustanka ističe se da je usvajanjem izmena i dopuna prostornog plana, Vlada izdvojila 327 hektara najvrednijeg gradskog zemljišta iz planskog sistema grada Beograda, čime je odobreno širenje Beograda na vodi, te on umesto 100 hektara sada narasta na više od 400 hektara.

„Prostori levog savskog priobalja na Novom Beogradu, Čukarički rukavac i kompleks stare šećerane se pripajaju „Beogradu na vodi“ za koji je 2015. godine usvojen Prostorni plan područja posebne namene (PPPPN) i tako je učinjen istorijski presedan, suspendovan je Generalni urbanistički plan, čija je namena da definiše i osigurava pravični i demokratski urbani razvoj Beograda“, navode iz Ekološkog ustanka.

Dodaju da je taj planski okvir od izuzetnog značaja, jer štiti javni interes građana i njihovo pravo da slobodno koriste vitalne prostorne resurse grada.

„Gradnja usmerena na stambene i poslovne prostore, koja zanemaruje objekte i otvorene prostore javne namene, narušava kvalitet gradskog života i povećava saobraćajne gužve, a aktuelna gradnja koja izjeda zeleno tkivo grada i umesto drvoreda nudi žardinjere, sramotna je za grad koji je nekada bio dostojanstveno urbanistički planiran“, objašnjavaju iz Ekološkog ustanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari