Elektromreža Srbije: Aplikacija bila u prekidu zbog kvara, Distribucija: Bez struje 0,1 odsto korisnika 1Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Elektromreža Srbije (EMS) saoštila je danas da je njena aplikacije Enerdži fluks (Energy flux) bila u prekidu zbog kvara, a ne sa namerom da se prikriju neki podaci.

To preduzeće se oglasilo povodom saopštenja Demokratske stranke u kojem je navedeno da se odmah posle jučerašnje sednice vlade, na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio da je situacija u energetskom sektoru potpuni kolaps, prestalo sa ažuriranjem zvanične aplikacije Energy Flux preko je može da se prati proizvodnja i potrošnje, uvoz i izvoz električne energije i mnogi drugi drugi parametri.

Stranka je ocenila da prestanak ažuriranja te aplikacije očita namera aktuelnih vlasti da „stručnu, akademsku i poslovnu javnost u Srbiji stavi u potpuni informacioni mrak“.

Aplikacija Enerdži fluks, kako tvrde u EMS-u, sada funkcioniše „u najboljem redu i dostupna je svima koji su zainteresovani da vide podatke“.

„Na zvaničnom instagram profilu naše kompanije javnost je obaveštena da je došlo do prekida komunikacije baze i SCADA sistema. Ovaj kvar je otklonjen još jutros u 10.30, i svi podaci su javnosti apsolutno dostupni – pa i retroaktivno tj. za onaj period za koji je trajao prekid u komunikaciji“, navodi se u saopštenju EMS-a.

Dodaje se da kompanija „apsolutno odbacuje sve navode i insinuacije koje sugerišu da je aplikacija namerno isključena kako bi se sakrili bilo koji podaci“.

„Tako nešto nam ni u kom slučaju i nikada ne bi palo na pamet. EMS je razvio ovu pojednostavljenu aplikaciju pre skoro godinu dana kako bi javnost imala podatke, koji se inače objavljuju na Transparency Platform“, ističe se u kompanijskom saopštenju.

Elektrodistribucija: Ekipe na terenu, manje od 0,1 odsto korisnika bez struje

Elektrodistribucija Srbije je saopštila da je trenutno bez napajanja električnom energijom manje od 0,1 odsto korisnika distributivnog sistema, javlja N1.

„Izražavamo veliku zahvalnost svim našim zaposlenima koji su radili na otklanjanju kvarova u ekstremno teškim vremenskim uslovima, ulažući ogromne napore, kako bi električna energija stigla do svakog domaćinstva u Srbiji“, navodi se u saopštenju Sektor za odnose s javnošću Elektrodistribucije Srbije.

Dodali su da će njihove ekipe biti na terenu i u narednom periodu, kako bi se, istakli su, otklanjali svi pojedinačni kvarovi i kako bi se, u zimskim uslovima, „nastavilo sa redovnim aktivnostima na obezbeđivanju stabilnosti napajanja električnom energijom za sve naše korisnike“.

Podsetimo, stručnjak za energetiku i ekolog Miloš Zdravković je izjavio, gostujući u Danu uživo na N1, da će Srbija, zbog lošeg rukovođenja u elektroenergetskom sistemu, potrošiti iznos koji bi bio dovoljan za izgradnju novog bloka termoelektrane (TE).

Takođe, zbog velikih količina snega koji je pao za vikend i posledica koje je to izazvalo u snabdevanju električnom energijom, vanredna situacija je proglašena u devet opština – Ivanjici, Lučanima, Novoj Varoši, Ljuboviji, Кrupnju, Arilju, Bajinoj Bašti, Osečini i Malom Zvorniku. Kako je javila RTS, u Malom Zvorniku bez struje je 40 odsto stanovnika, a zbog visokih snežnih nanosa i dalje nije moguć pristup do velikog broja zaselaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari