EMS potpisala ugovor o gradnji dalekovoda vredan 13,5 miliona evra 1Foto - ilustracija: Pixabay/Edarn (Ilustracija)

Elektromreža Srbije potpisala je danas ugovor sa predstavnicima konzorcijuma izvođača radova o izgradnji 400 kV dalekovoda od Кragujevca do Кraljeva, u dužini od 60 kilometara, a ukupna vrednost radova i opreme iznosi 13,5 miliona evra, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ugovor su potpisali direktorka (EMS) Jelena Matejić i predstavnik konzorcijuma izvođača radova Mladen Žujković u prisustvu ministra rudarstva i energetike Srbije Aleksandra Antića.

Antić je kazao da je visokonaponski dalekovod od Кragujevca do Кraljeva prvi infrastrukturni objekat nakon uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, što, kako je naglasio „dovoljno govori o izuzetnom značaju ovog projekta u okviru Transbalkanskog koridora za prenos električne energije“.

„Ovim ugovorom na najbolji način pokazujemo da Srbija mora da nastavi snažnu razvojnu politiku i pored toga što smo sve kapacitete i instrumente države stavili u funkciju borbe protiv epidemije COVID-a 19 i zaštite života građana“, kazao je on.

Dodao je da će se Srbija snažno boriti da borba protiv epidemije ostavi što manje posledice na ekonomiju i stopu privrednog rasta.

„Zbog toga će nam biti potrebne investicije i zato je ovaj projekat značajan, uzimajući u obzir da će njegova realizacija početi za nešto manje od mesec dana, uz dominantno učešće domaćih kompanija. Izgradnja ovog elektroenergetskog autoputa značajno će uticati na ukupnu energetsku stabilnost regiona, uzimajući u obzir da nas, preko Rumunije, povezuje sa Istočnom Evropom, a u narednim fazama i sa Zapadnom Evropom“, rekao je Antić.

Kako je objašnjeno, reč je o dalekovodu koji predstavlja deo druge sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, projekta od posebnog nacionalnog i regionalnog značaja koji će omogućiti sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom korisnika na teritoriji Srbije i istovremeno spojiti tržišta Istočne i Zapadne Evrope.

„Uz izgradnju dalekovoda, druga sekcija podrazumeva i podizanje naponskog nivoa TS Кraljevo 3 na 400kV i opremanje jednog 400kV dalekovodnog polja u TS 400/110kV Кragujevac 2“, navedeno je u saopštenju.

Dužina dalekovoda koji se gradi je 60 kilometara, a ukupna ugovorena vrednost radova i opreme iznosi 13,5 miliona evra.

Radovi bi trebalo da počnu za oko trideset dana, uz uvažavanje svih mera i okolnosti u vezi sa epidemijom korona virusa.

Rok za završetak radova je 610 dana. Ukupna investiciona vrednost druge sekcije, zajedno sa radovima na trafostanicama u Кragujevcu i Кraljevu, iznosi 29,6 miliona evra.

Finansiranje se realizuje sredstvima zajma u iznosu od 15 miliona evra, koji je EMS-u odobrila Nemačka razvojna banka КfW (uz državnu garanciju), donacijom EU u iznosu od 6,5 miliona evra, koja će EMS-u biti dodeljena kroz mehanizam EU Investicionog okvira za Zapadni Balkan iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan (koju će neposredno isplatiti КfW), kao i sopstvenim sredstvima EMS-a.

„Dalekovod koji gradimo od ogromnog je značaja za stabilnost i sigurnost napajanja električnom energijom u centralnoj Srbiji, ali je, kao deo Transbalkanskog koridora, i od velikog regionalnog značaja, jer će biti važan deo tog jedinstvenog energetskog koridora u ovom delu Evrope“, istakla je direktorka EMS-a Jelena Matejić.

Kako je navedeno, nakon završetka druge sekcije Transbalkanskog koridora, slediće realizacija treće sekcije, koja obuhvata izgradnju dvostrukog DV 400 kV Bajina Bašta – Obrenovac (109 kilometara), podizanje naponskog nivoa TS Bajina Bašta na 400 kV i opremanje dva nova 400kV dalekovodna polja u TS 400/220 kV Obrenovac, a zatim i četvrte sekcije koja podrazumeva izgradnju dvostrukog dalekovoda 400 kV Bajina Bašta – Višegrad – Pljevlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari