Epidemija desetkovala turizam u Kladovu 1Foto: Akvastar Danube Kladovo

„To što je avgust bio 100 odsto popunjen i što je i u julu bilo gostiju, malo je izvuklo stvar kada je prošla godina u pitanju, ali je sve daleko lošije nego u godini pre toga“, kaže za Danas vlasnik hotela „Akvastar Denjub“ u Kladovu Mileta Adžić.

On nabraja: „Otkazano nam je 28 grupa iz Poljske, svaka u proseku sa 45 turista, 36 grupa turista sa Tajvana, prosečno sa 30 ljudi koji su bili na smeštaju i imali ugovorene vožnje brodom „Akvastar Maksim“, vratili smo novac grupi gostiju iz Amerike koji su imali sedmodnevni ol inkluziv boravak u hotelu. I to nije sve. U poređenju sa 2019. godinom promet nam je manji za 29 miliona dinara s uračunatom pomoći države, bez nje to je 40 miliona dinara manje“.

Ono što vlasnika ovog hotela sa četiri zvezdice brine je da se ovaj negativni trend nastavlja i to ilustruje ciframa. Kaže, prihodi u prvom kvartalu ove godine 90 procenata su manji nego pre dve godine.

Na to pored ostalog utiče i zatvorena granica sa Rumunijom i prošle i ove godine, što znači da turisti iz Rumunije koji u značajnoj meri učestvuju u turističkom prometu u Kladovu, ne dolaze. Za prvomajski aranžman sa krstarenjem od Beograda do Tekije uz hotelski smeštaj ima samo devet rezervacija i sve su prilike da će on biti otkazan, što se hotelskog smeštaja tiče trenutno imaju rezervacije za 20 soba, što je tek trećina raspoloživih kapaciteta. U Akvastaru se može boraviti uz vaučere za subvencionisani odmor u Srbiji, platiti odmor u više rata, hotel ima sertifikate „Čisto i sigurno“ i „Sigurno putovanje“, dovoljno kvalifikovane radne snage.

„Nije otpušten nijedan radnik, da sam otpuštao ne bih mogao da nađem radnike za ovu sezonu, čak sam u očekivanju više posla zaposlio nove“,  kaže Adžić, dodajući da prema fondu sati svaki radnik praktično duguje jednu platu.

Vlasnik hotela „Akvastar Denjub“ pominje i da su prošle godine u junu aplicirali za kredit kod Fonda za razvoj, ali sredstva koja bi, kako kaže, bila spas za hotelsku industriju nisu dobili. Ovogodišnje subvencije odnosno bespovratna sredstva za podršku radu hotelske industrije Srbije zbog poteškoća u poslovanju izazvanih epidemijom korona virusom u ovom kladovskom hotelu namenili su za pripremu sezone, nadajući se da će biti bolja nego prošlogodišnja. Ona doduše stižu kasnije nego što su očekivali, ali će biti od pomoći. Još samo da bude turista.

Bespovratna sredstva, podsećamo, dobiće 294 kategorisanih hotela u Srbiji. Na spisku hotela koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici u dinarskoj protivvrednosti u Borskom okrugu, pored „Akvastar Denjuba“ su i kladovski hotel „Đerdap“, „Albo“ u Boru, „Golden Inn“ u Majdanpeku, „Lepenski Vir“ u Donjem Milanovcu i „Beograd“ u Negotinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari