EDS demantovao da su pametna brojila i daljinsko očitavanje povezani sa uvećanim računima za električnu energiju 1Foto: Pixabay/geralt

Na društvenim mrežama i u pojedinim medijima pojavila se potpuna dezinformacija jednog od udruženja za zaštitu potrošača u kojoj se pametna brojila i daljinsko očitavanje dovode u vezu sa uvećanim računima za električnu energiju kod jednog broja potrošača, saopštili su danas iz Elektrodistribucije Srbije (EDS).

Oni su poručili da je istina potpuno drugačija.

„I mehanička i pametna brojila u Srbiji se u ovom trenutku očitavaju ručno“, pojasnili su iz EDS.

Oni su dodali da je proces ugradnje pametnih brojila počeo, ali da je primena sistema daljinskog očitavanja usporena zbog hakerskih napada na EPS i radi dodatnog podešavanja zaštite sistema daljinskog očitavanja brojila.

„Sistem je dodatno zaštićen u koracima koji se trenutno realizuju u postupku uspostavljanja daljinskog očitavanja u skladu sa evropskom praksom“, naveli su iz EDS.

Širenjem lažnih informacija i proizvoljnih ocena građani se dovode u zabludu i nanosi se šteta svima, poručili su oni.

„Daljinsko očitavanje onemogućava bilo kakvu grešku u očitavanju i biće sprovedeno u najkraćem roku, kako bi se primenio sistem koji će pomoći i građanima da lakše prate svoju potrošnju. Upravo se zbog precizno očitanog stanja, jedne od stavki na računu koji izdaje snabdevač, i ugrađuju pametna brojila koja su besplatna za potrošače“, saopštili su iz EDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari