EPS i dalje "spaljuje" milion evra na svaka četiri dana 1Foto: FoNet/EPS

Zbog nedovoljne proizvodnje struje u svojim i privatnim postrojenjima u zemlji Elektroprivreda Srbije je prinuđena da uvozi električnu energiju iz inostranstva za šta dnevno izdvaja 250 hiljada i trpi gubitke u visini od 190 hiljada evra, usled razlike između cene po kojoj kupuje i prodaje struju.

Osnovni razlog zbog koga je EPS prinuđen da uvozi struju je što kapaciteti Termoelektrane „Nikola Tesla“, najveće koju Srbija ima, posle kolapsa elektroenergetskog sistema zabeleženog u decembru prošle godine i niza havarija tokom januara još uvek ne proizvodi struju u punom kapacitetu.

– Ilustracije radi, TENT je u nedelju radio sa svega 35 odsto instalisane snage. Odnosno u pogonu je bilo 1.359 megavata od 3.340. U TENT A je radilo pet a u TENT B jedan blok. Očekivani obim proizvodnje se nije povratio nakon svih havarija sa kojima se sistem susretao od sredine decembra a postoji i problem sa nedovoljnim količinama kvalitetnog uglja potrebnog za proizvodnju struje – kaže sagovornik Danasa u Termoelektrani „Nikola Tesla“ koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima na dnevnom nivou se uvozi oko 10.000 megavat sati električne energije a stabilizacija sistema se ne može očekivati u skorije vreme jer je on upropašćavan u dugom vremenskom periodu.

– Elektroenergetski sistem se upropašćava u kontinuitetu od 2016. godine a kolaps koji je usledio 12. decembra prošle godine bio je samo kulminacija svega toga. Dok se kop u Kolubari ne oporavi i ne počne da se iskopava kvalitetan ugalj, nema oporavka sistema. Naravno, sve pod uslovom da se dotad revitalizuje i sam TENT jer je uticaj lošeg uglja katastrofalan i po proizvodne blokove elektrane – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, među zaposlenima u EPS-u vlada veliko nezadovoljstvo da iako je Milorad Grčić pre tridesetak dana dao ostavku on i dalje upravlja preduzećem jer nije postavljen novi direktor.

Zaposleni smatraju, kaže naš sagovornik, da su za loše stanje u preduzeću podjednako kao i Grčić krivi i nekadašnji šef resora i njegova naslednica aktuelna ministarka, Aleksandar Antić i Zorana Mihajlović.

Izvor Danasa u EPS-u pak kaže da su hidro dotoci manji nego što je bio slučaj prethodnih zima, kada je inače struja na tržištu najtraženija zbog velike potrošnje što znači da je i najskuplja.

– U ovom trenutku situacija nije kritična. Nadamo se kiši i topljenju snega kako bi se podigao nivo Dunava. To bi obezbedilo daleko veće količine struje iz hidroelektrana – navodi naš sagovornik.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović u izjavi za Danas ističe da je tačno da hidropotencijali ove zime slabije proizvode ali da je ipak jedan od ključnih razloga za nedovoljnu domaću proizvodnju struje što termo kapaciteti ne rade punom snagom nakon kolapsa iz decembra.

– Očigledno je da se sistem u TENT-u još uvek nije konsolidovao. Svakako treba naglasiti i to da se u ovom trenutku u Srbiji zbog toga što se dosta ljudi greje na struju ona troši više nego u drugim delovima godine. Takođe, kineske kompanije u čijem su vlasništu smederevska železara i RTB Bor troše velike količine struje. Isto važi i za druga industrijska preduzeća koja struju dobijaju po subvencionisanim cenama. Drugim rečima, iako je reč o kategoriji komercijalnih potrošača, cena po kojoj dobijaju struju od EPS-a je niža od njene tržišne vrednosti na berzama. Da kojim slučajem te kompanije imaju svoje fabrike u zemljama okruženja umesto u Srbiji cena struje koju bi plaćali bi bila znatno veća – ističe Gavrilović.

On dodaje da s obzirom na količine struje koje uvozi i na njenu cenu na tržištu na dnevnom nivou Elektroprivreda Srbije za te potrebe plaća 250 hiljada evra, kada se uračunaju i troškovi njenog transporta.

– Ako se uporede uvozna cena i ona po kojoj EPS prodaje struju građanima i privredi dolazi se do podatka da dnevno to preduzeče izgubi 190.000 evra dnevno što je svakako mnogo – zaključuje naš sagovornik.

Kontaktirali smo ovim povodom i nadležne u Elektroprivredi Srbije i Ministarstvu rudarstva i energetike ali kao i svaki put kada se postavi pitanje koliko košta uvoz električne energije odgovor je izostao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.