EPS nema šest miliona evra da plati dug proizvođačima zelene struje 1

Zbog nagomilanih finansijskih problema Elektroprivreda Srbije u protekla četiri meseca nije bila u mogućnosti da plati struju koju je kupila od domaćih proizvođača iz obnovljivih izvora energije i po toj osnovi duguje između šest do osam miliona evra, saznaje Danas.

Izvori našeg lista kažu da je to samo deo obaveza koje EPS nije isplatio, jer duguje i drugim brojnim dobavljačima.

O tome da, u ovom trenutku, nema dovoljno novca za izmirenje svojih obaveza poslovodstvo EPS-a je obavestilo i svoje poslovne partnere, na taj način pravdajući kašnjenje. Redakcija Danasa imala je uvid u dopis koji je izvršni direktor Elektroprivrede Srbije za snabdevanje električnom energijom Radovan Stanić 20. maja uputio firmi koja se bavi proizvodnjom struje iz OIE u kome se navodi da se EPS “nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji i u ovom trenutku otežano i sa izvesnim kašnjenjem izmiruje svoje dospele obaveze pa i po izdatim računima za proizvedenu električnu energiju po ugovorima o otkupu električne energije”.

Iz napisanog jasno se može videti da EPS ne duguje samo proizvođačima OIE već i nekim drugim poslovnim partnerima. U nastavku dopisa nadležni u EPS ističu da su svesni svojih obaveza i da će iste biti izmirene “u vrlo kratkom roku” pozivajući firmu kojoj duguju za isporučenu struju na strpljenje.

Izvor Danasa blizak Elektroprivredi Srbije ističe da je razlog zbog koga to javno preduzeće nema dovoljno novca da izmiri dugovanja slaba likvidnost do koje je došlo usled velikih troškova za nabavku struje tokom proteklog zimskog perioda zbog nedovoljne proizvodnje i brojnih havarija usled lošeg rukovođenja preduzećem dok se na njegovom čelu kao vršilac dužnosti direktora nalazio partijski kadar Srpske napredne stranke Milorad Grčić.

– Novac za isporučenu struju proizvođačima iz obnovljivih izvora energije EPS duguje za protekla četiri meseca. Na mesečnom nivou to javno preduzeće tim proizvođačima struje isplaćuje između 1,5 do par miliona evra. Shodno tome, u ovom trenutku, EPS dobavljačima po tom osnovu duguje između šest do osam miliona evra – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da to jeste jedan od prioritetnih ali ne i jedini razlog za neispunjavanje obaveza Elektroprivrede Srbije prema proizvođačima struje iz OIE.

– Drugi, takođe veoma važan razlog je i taj što EPS struju od tih proizvođača kupuje po povlašćenim odnosno znatno većim cenama od realne vrednosti, jer na taj način, nadležni u Srbiji stimulišu izgradnju i razvoj obnovljivih izvora energije. Taj trošak EPS bi trebalo da namiruje iz taksi koje plaćaju potrošači struje u Srbiji, kroz stavku koja se upisuje na njihove račune. Međutim, ta suma nije dovoljna pa EPS zbog visoke cene struje iz obnovljivih izvora mora da izdvaja dodatna sredstva kako bi ih izmirio – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, samo u periodu dok je ministar energetike bio Aleksandar Antić, kadar Socijalističke partije Srbije, zbog odbijanja nadležnih da povećaju iznos takse, EPS je iz sopstvenih prihoda proizvođačima struje iz OIE platio oko 200 miliona evra.

S obzirom da u Srbiji, za sad, ne postoji veliki broj izgrađenih vetroparkova, solarnih elektrana, malih i srednjih hidroelektrana i drugih OIE dug EPS-a prema proizvođačima nije preterano veliki. Međutim, dodaje naš izvor, veliki problem predstavlja to što zbog besparice EPS duguje i drugim poslovnim partnerima.

– EPS je zimus morao da troši znatno više novca nego što je planirao, u vreme kada je cena struje najskuplja, kako bi uvozio nedostajuće količine i sada je ostao bez sredsava za izmirenje svojih obaveza. Ne samo prema proizvođaćima struje iz obnovljivih izvora već i prema raznim drugim dobavljačima. Ono što je izvesno je da je reč o privremenoj situaciji. Novac će u jednom trenutku biti obezbeđen i dugovi će biti namireni. U ovom trenutku to ipak nije moguće – ističe naš sagovornik.

Juče smo kontaktirali i nadležne u Elektroprivredi Srbije, kako bi smo proverili šta je razlog zbog koga to preduzeće duguje novac dobavljačima. U tom preduzeću pak tvrde da duga nema već da je reč “samo o neizmirenom delu fakture za april”.

– Elektroprivreda Srbije ne duguje povlašćenim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora. Postoji samo neizmireni deo fakutura za april koje su dospele na naplatu posle 20. maja. Bez obzira na posledice svetske energetske krize EPS u najkraćem roku izmiruje sve svoje obaveze – navode u EPS-u.

Na postavljeno pitanje, koliko iznosi dug za isporučenu struju iz obnovljivih izvora, nadležni u EPS-u nam nisu odgovorili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari