EPS oštetio i sebe i srpski budžet 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/EV

Izjavu Jovana Despotovića, predsednika Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije, da to preduzeće nije uzelo „nijedan evro iz budžeta“ za kupovinu struje zbog nedovoljne proizvodnje u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u decembru, stručna javnost ocenjuje kao pokušaj opravdanja za nedopustivi propust i negiranja činjenice da je EPS vlasništvo građana Srbije, kojima treba da polaže račune za svoje poslovanje.

Despotović je istakao da je sve troškove usled havarije u TENT-u EPS platio sam dodavši da „mnogi već licitiraju sa sumama potrošenim za uvoz struje“.

Tačno je da se u javnosti spekuliše sa tim koliko je EPS potrošio novca na uvoz struje a glavni krivac za to je upravo to preduzeće u kome je Despotović predsednik Nadzornog odbora.

Naš list je, naime, u više navrata tražio od nadležnih u EPS-u da obelodane cifru koja je utrošena za nabavke struje u inostranstvu međutim svaki put odgovor je izostao.

Razlog je svakako taj što nadležni u EPS nisu imali snage da priznaju da su, prema dostupnim podacima, potrošene desetine milona evra za uvoz struje, a nije moralo da bude tako.

Drugim rečima, da je bilo pripremljeno dovoljno uglja i mazuta pred prvi sneg u decembru, EPS ne bi morao da troši novac na uvoz struje kao što je bio slučaj.

Sasvim je normalno i opravdano da se javnost bavi nepotrebnim troškovima EPS-a. To preduzeće je u vlasništvu države što znači da je u vlasništvu građana.

Oni stoga imaju pravo i da kritikuju propuste u EPS i da očekuju da se tim preduzećem rukovodi na odgovoran način.

Sagovornici Danasa smatraju da iza izjave predsednika Nadzornog odbora EPS-a stoji pokušaj nadležnih u tom preduzeću da se na nemušt način opravda propust u njegovom rukovođenju.

Upravo suprotno, stručna javnost smatra da je zbog kolapsa elektroenergetskog sistema oštećen i budžet Srbije kao i sam EPS koji je izgubio dragocena sredstva koja su mogla da budu uložena u investicije, kako u one ekološke tako i one u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta i remonte.

– Ničim se ne može opravdati šteta koja je počinjena u decembru kada smo se suočili sa situacijom da zbog nedovoljne proizvodnje EPS mora da uvozi struju. Tako ni time da za te potrebe nije korišćen novac iz budžeta. Ne možemo konstatovati da time budžet nije na gubitku iz prostog razloga što je vanrednim troškovima EPS izgubio mogućnost da obezbedi novac za potrebe državne kase. Takođe, havarija koja se zbila je oštetila i to preduzeće jer je novac potrošen na uvoz mogao biti iskorišćen za investicije – kaže za Danas Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Naš sagovornik ističe da EPS nije privatna kompanija već državno preduzeće koje mora da se ponaša odgovorno prema imovini građana Srbije. Shodno tome, i da racionalno raspolaže sa novcem koje to preduzeće zaradi kao i da ne beleži nepotrebne gubitke.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović ističe za Danas da građani imaju apsolutno pravo da kritikuju način funkcionisanja i troškove u EPS-u jer su oni vlasnici imovine tog preduzeća.

– Izjava Jovana Despotovića je pokušaj zamene teza odnosno smirivanja javnosti nakon decembarske havarije. Kako to navodno nije načinjena šteta po državni budžet ako je za nabavku nedostajućih količina struje potrošen ogroman novac? To će svakako stvoriti „rupu“ u budžetu Srbije. Takođe, novac koji je potrošen za interventni uvoz bi, da ga nije bilo, bio iskorišćen za investicije u nove proizvodne pogone i remonte. Dakle, nestala su dragocena sredstva koja su mogla biti utrošena u razvoj preduzeća i to sve zbog neplaniranog uvoza struje usled kolapsa sistema – ponavlja i Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari