EPS traži projektanta za izgradnju RHE Bistrica 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Elektroprivreda Srbije je raspisala javni poziv u otvorenom postupku, za izradu investiciono-tehničke dokumentacije potrebne za projekat izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica, prenosi eKapija.

Podsećanja radi, pre četiri dana EPS je oglasio pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva za isti posao.

U objašnjenju je navedeno da samo Energoprojekt može izraditi potrebnu dokumentaciju jer je aktivno uključen u sve dosadašnje aktivnosti, dok bi drugom projektantu bilo potrebno dodatnih šest meseci do godinu dana da bi kako-tako ušao u posao, a to bi za Srbiju značilo mnogo skuplji i dugotrajniji ugovor, pa i odlaganje početka izgradnje same RHE Bistrica.

Vrednost izrade projekta je i prilikom prvog poziva, a i sada, procenjena na 430 miliona dinara (oko 3,7 miliona evra).

Kako je navedeno u projektnom zadatku, reverzibilna hidroelektrana Bistrica je planirana kao derivaciono postrojenje sa mašinskom zgradom lociranom u blizini desne obale reke Lim, na potezu između brane Potpeć sa nizvodne i hidroelektrane Bistrica sa uzvodne strane.

Time je postojeća akumulacija Potpeć predviđena kao donja, dok se gornja novoprojektovana akumulacija formira izgradnjom nasute brane na pregradnom profilu Klak nizvodno od postojeće brane Radoinja.

Osnovnu opremu RHE Bistrica činiće četiri agregata tipa Francis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari