Pod znakom pitanja je da li će domaći avio-prevoznik Er Srbija dobiti dozvole za čarter letove za Tursku koje su tražili od tamošnjeg Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, jer nadležni za to u Srbiji nisu odobrili dovoljno letova njihovim turoperaterima, saznaje Danas.


Naime, nakon odluke Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije da ne izda dozvole za letove turskom turoperateru Korendonu, odnosno da izda dozvole za svega 23 leta od ukupno 97, koliko su tražili još oktobra prošle godine, zahtev srpskog prevoznika tamošnji Direktorat sada dovodi u pitanje. Nadležni u Turskoj su zatražili od DCV Srbije da odobri još 40 letova, u suprotnom bi Er Srbija mogla da ostane bez traženih dozvola.

Sve je počelo mesecima unazad, a kulminiralo pre nekoliko dana kada je DCV doneo odluku da odbije zahteve za dozvole Korendonu i egipatskoj kompaniji Nesma. I dok je Korendonu odobreno manje od trećine letova, Nesma ni za jedan od 75 traženih nije dobila dozvolu. Direktorat je pre dva dana, iako su ove kompanije ispunile „sve tehničke uslove“, ipak doneo neočekivanu odluku da dozvole ne izda, čime je na desetine hiljade putnika ostalo bez putovanja. Svi uplaćeni aranžmani su „išli“ preko Argusa, koji je do ove sezone uspešno sarađivao sa tom avio-kompanijom. Problem se pojavio kada je Ministarstvo saobraćaja dalo negativno mišljenje i uticalo na to da konačna odluka Direktorata bude negativna. Ovakvim potezom, međutim, sada se dovode u pitanje i aranžmani drugih turističkih organizacija koje su planirale da putnike prevoze Er Srbijom, zarad čijeg je navodno interesa država i stopirala saradnju Argusa sa turskom i egipatskom kompanijom.

 

U Direktoratu ni reči o problemu

Direktorat je u saopštenju juče po podne istakao kako je odobrio Korendonu dozvole za čarter letove samo za relaciju Antalija – Beograd, kao i turskom Bora džetu. U DCV napominju da su te dve kompanije prve koje su dobile dozvole po novom Zakonu o vazdušnom saobraćaju. DCV je, kako se navodi, ukupno izdao odobrenja za šest stranih avio-kompanija, a dozvole su dobili i grčki Egean erlajnz i tuniske kompanije Tunis er i Nouvel er, koji je naknadno otkazao sve odobrene letove na liniji Enfida – Beograd – Enfida. Sve ovo naravno ne isključuje probleme koje su putnici Argus tursa imali zbog neodobravanja letova kompanijama Nesma i Korendon. U ovom saopštenju DCV ne pominje se razlog zbog kog nisu izdate tražene dozvole ovim kompanijama.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari