Er Srbija o otežanom avio-saobraćaju koji se nastavlja: Nedeljama se suočavamo sa "čitavim nizom problema" na beogradskom aerodromu 1foto (BETAPHOTO/Air Serbia/DS)

Letovi avio-kompanije „Er Srbija“ (Air Serbia) sa beogradskog aerodroma prema planiranom redu letenja i dalje se odvijaju izuzetno otežano zbog usporenog rada i nedovoljnih kapaciteta pojedinih aerodromskih službi, saopštila je danas ta kompanija.

 

„U sadejstvu sa ostalim faktorima koji su specifični za tekuću letnju sezonu, to dovodi do učestalih faznih kašnjenja, pa i posledičnih otkazivanja letova ‘Er Srbije’ sa beogradskog aerodroma“, navodi se u saopštenju.

Er Srbija je navela da u potpunosti razume opravdano nezadovoljstvo putnika i uputila izvinjenje svima čiji su letovi poslednjih nedelja kasnili ili bili otkazani, i zatražila od kompanije Belgrejd erport (Belgrade Airport), koja upravlja beogradskim aerodromom, da odgovorno prihvati svoje obaveze i u najkraćem roku stvori uslove za redovno odvijanje saobraćaja.

Kako je saopšteno, nedostatak osoblja na ključnim pozicijama označen je kao jedan od najvećih rizika pre šest meseci u dokumentu koji se bavio nivoom pripremljenosti za letnju sezonu, ali on u međuvremenu nije rešen.

„Na zajedničkim sastancima koji su prethodili tekućoj letnjoj sezoni, predstavnici ‘Er Srbije’ redovno su i iscrpno obaveštavali predstavnike kompanije ‘Belgrejd erport’ o svim planovima srpske nacionalne avio-kompanije, povećanom broju destinacija, širenju flote i nezabeleženom rastu putnika, za šta su već tada postojale odgovarajuće projekcije“, piše u saopštenju.

Ta kompanija navela je da se nedeljama suočavaju sa „čitavim nizom problema“ na dnevnom nivou na beogradskom aerodromu, koji imaju „vrlo ozbiljne posledice po redovnost saobraćaja i koji se svakim danom samo produbljuju“.

Ocenili su da je situacija na aerodromu u poslednje vreme „sve više počinje da izmiče kontroli“, a da su kašnjenja i otkazivanja letova usled kvara uređaja za kontrolu prtljaga 22. juna bili samo jedan od incidenata.

„Problem funkcionisanja aerodromskih službi je daleko veći od toga i hronične je prirode. Proces prihvata putnika izuzetno je usporen. Agenti na šalterima za čekiranje putnika su nedovoljno obučeni i proces traje duže nego što je standardno. Traka za prtljag staje veoma često i posledično se stvaraju veliki redovi na šalterima za prijavu putnika na let“; navodi se u saopštenju.

Usled toga, kako su naveli iz „Er Srbije“, letovi se kasno zatvaraju za polazak i kasne, putnici s pravom negoduju, a prtljag neretko zaostaje na aerodromu i mora naknadno da se šalje putnicima.

„Osoblje za ukrcavanje prtljaga u avion vrlo često kasni i nema dovoljno ljudi. U večernjim časovima nedostaju zaposleni u svim službama podrške, često moraju da se čekaju i agenti na gejtovima za ukrcavanje“, naveli su iz te kompanije.

Dodali su da problemi postoje i na dolaznim letovima, kada putnici zbog nedovoljnog broja zaposlenih na iskrcavanju prtljaga i u sortirnici „često moraju da čekaju prtljag duže nego što im je trajao let.

„Kada je reč o zaostalom prtljagu, on se nagomilava velikom brzinom, povratnu informaciju o statusu prtljaga je nemoguće dobiti, a postojeći zaposleni ne uspevaju ni da ga popišu, a kamoli da ga pošalju putnicima. Očigledno je da postoje problemi sa opremom i infrastrukturom, kao i da na svakom koraku u lancu nedostaju obučeni ljudi“, dodali su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari