EU će povući iz sankcija deo imovine ruskih banaka zarad hrane 1Foto: FoNet Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Evropska unija će izmeniti sankcije, čime će se delimično odmrznuti sredstva ruskih banaka za trgovinu i transport hrane, piše ruska državna novinska agencija Ria Novosti pozivajući se na Rojters koji je imao uvid u nacrt šestog paketa sankcija.

„Zemlje EU će moći da odmrznu ranije blokirane ekonomske resurse velikih ruskih kreditora VTB, Sovkombank, Novikombank i Otkritie banke, VEB, Promsvjazbanka i banka Rusija“, kažu novinari. U nacrtu dokumenta se navodi da se sredstva mogu odmrznuti „nakon što se utvrdi da su neophodna za kupovinu, uvoz ili transport poljoprivrednih proizvoda i hrane, uključujući pšenicu i đubrivo”. Napominje se da će evropske vlasti zamrznuti sredstva Sberbanke, osim onih potrebnih za ove svrhe.

Prethodno je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao da su lideri EU dogovorili šesti paket sankcija. Prema njegovim rečima, to će uključivati embargo na uvoz ruskog zlata, zabranu pružanja računovodstvenih, revizorskih, poreskih i konsultantskih usluga, pooštravanje prometa robe dvostruke namene i razne mere vezane za javne nabavke, primanje depozita.

Pored toga, kako je kasnije preneo portal Euractiv, ograničenja će uticati na 47 osoba, uključujući gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina i šefa Rosteha Sergeja Čemezova, kao i osam organizacija, u koje je svrstana Sberbanka.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcije Moskvi. Neke zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, mnogi brendovi su otišli iz Rusije. Evropska unija je već uvela šest paketa sankcija, uključujući embargo na ruski ugalj i naftu.

Kremlj je restrikcije nazvao ekonomskim ratom kakav nikada ranije nije viđen i preduzeo je uzvratne mere zabranjujući stranim investitorima da povlače sredstva iz ruskog finansijskog sistema i prebacuju plaćanje gasa u rublje. Kako je rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari