EU članice ohrabruje da smanje snabdevanje gasom iz Rusije 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Evropska unija će ohrabriti zemlje članice da smanje potražnju za gasom kako bi se pripremile za moguće dalje smanjenje snabdevanja tim energentom iz Rusije, navodi se u nacrtu plana u koji je uvid imao Rojters.

Brisel se sprema za potencijalno dalje smanjenje isporuka ruskog gasa, što bi moglo da gurne evropsku ekonomiju u recesiju.

Prema planu Evropske komisije, koji bi trebalo da bude objavljen 20. jula, zemlje članice treba da obezbede finansijske podsticaje za privredu da smanji upotrebu gasa, zameni izduvna goriva u industriji i elektranama, i pokrenu informativne kampanje kako bi podstakle potrošače da koriste manje energije za grejanje i hlađenje.

EU ima za cilj da obezbedi da se što više gasa smesti u skladište i obezbede rezerve za zimu, kada potražnja za gasom za grejanje dostigne vrhunac.

Domaćinstva su „zaštićeni potrošači“ prema zakonu EU, što znači da će biti poslednji na koje će uticati racionalizacija gasa. Skladišta gasa u EU trenutno su popunjena sa 62 odsto, što je daleko od cilja bloka od 80 procenata kapaciteta do novembra.

Pre nego što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, EU se oslanjala na Rusiju za 40 odsto uvoza gasa.

Taj udeo je naglo opao na ispod 30 odsto proseka u period 2016-2021, navodi se u nacrtu.

Moskva je smanjila isporuke gasa za 12 zemalja EU od početka rata, prekinuvši neke u potpunosti zbog spora oko plaćanja i uticala na druge smanjenjem protoka kroz svoj gasovod Severni tok 1 do Nemačke.

Taj cevovod nije u fuknciji do 21. jula radi godišnjeg održavanja, a evropske vlade, tržišta i kompanije brinu da bi taj period mogao biti produžen zbog spora Rusije sa Zapadom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari