EU daje 3,4 miliona evra za unapređenje lokalne infrastrukture u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj EU PRO Plus saopštio je danas da je objavljen javni poziv za projekte lokalne infrastrukture u Srbiji, za šta je EU izdvojila 3,4 miliona evra.

Poziv je otvoren do 31. januara naredne godine, a pravo učešća ima 99 lokalnih samouprava iz Šumadije i zapadne Srbije, kao i južne i istočne Srbije koje su uključene u realizaciju programa EU PRO Plus.

U saopštenju je navedeno da lokalne samouprave treba da konkurišu sa projektima koji doprinose boljem kvalitetu života ljudi kroz unapređenje javnih infrastrukturnih objekata, uključujući i obnovu i izgradnju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.

Dodato je da će pri izboru projekata posebna pažnja biti usmerena na poboljšanje uslova života pripadnika i pripadnica ugroženih grupa, kao i na oporavak od posledica korona virusa.

„Vrednost pojedinačnih projekata će se kretati u rasponu 42.000 do 170.000 evra, dok opštine treba da sufinansiraju projekte u iznosu od minimum 15 odsto ukupne vrednosti projekta. U cilju poboljšane održivosti projekta, lokalne samouprave na poziv mogu da konkurišu samostalno, ali i u partnerstvu sa drugim lokalnim samoupravama, javnim preduzećima i institucijama, kao i sa organizacijama civilnog društva i regionalnim razvojnim agencijama“, navedeno je u saopštenju.

Pozivom je predviđena podrška za izgradnju ili rekonstrukciju javnih objekata koja treba da doprinese njihovoj funkcionalnosti, kao i unapređenju energetske efikasnosti javnih objekata, njihove pristupačnosti, unapređenju i zaštitu životne sredine i urbane mobilnosti.

EU podržava aktivnosti EU PRO Plus programa sa 40 miliona evra, a realizaciju programa vodi Ministarstvo za evropske integracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari