EU i Kosovo potpisuju IPA III sporazum u vrednosti od 64 miliona evra 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Ambasador EU na Kosovu Tomas Sunjog (Szunyog) uručio je danas u Prištini prvom zameniku premijera Kosova Besniku Bisljimiju (Bislimi) Okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu (FFPA) za IPA III koji je odobrila Evropska komisija, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

FFPA pokriva godišnje IPA programe za period 2021-2027 i omogućiće trenutno odobrenje sredstava za Kosovo u iznosu od 64 miliona evra.

„Sredstva iz IPA III ćemo koristi za poboljšanje zaštite ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, opštinske uprave i javne bezbednosti na Kosovu“, rekao je ambasador Sunjog.

„Finansiranje će takodje biti usmereno ka jačanju kapaciteta kosovske administracije da primeni EU standarde i da brzo odgovori na hitne ekonomske, zdravstvene ili socijalne potrebe, da zaštiti životnu sredinu u skladu sa najboljim praksama EU, unapredi konkurentnost kosovske poljoprivrede i prehrambenog sektora, kao i na postizanje ekonomskih kriterijuma za pristupanje EU“, navedeno je u saopštenju.

Kosovo je počelo da koristi sredstva iz IPA fondova 2007. godine, a od tada, pa do kraja 2022. godine, Kosovu je dodeljena ukupno 1,21 milijarda evra kroz IPA I i IPA II.

„Pretpristupni fondovi EU daju veoma važan podsticaj i doprinose našem napretku u reformama vezanim za ubrzanje procesa evropskih integracija i unutrašnjih reformi, kao i za podršku investicijama potrebnim za sprovodjenje reformi u okviru Evropske reformske agende. Fokus je na zapošljavanju mladih, ulaganju u energiju, životnu sredinu, održivi i inkluzivni rast izmedju mnogih drugih oblasti“, rekao je prvi zamenik premijera Bisljimi.

EU nastavlja da bude najveći trgovinski partner Kosova i najveći pružalac finansijske pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari