EU i Svetska banka u srpski startap ulažu 84,5 miliona evra 1Foto: Naučno-tehnološki park Beograd, arhiva

EU i Svetska banka zajednički će finansirati srpske istraživačke i startap zajednice, u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra, dogovoreno je danas u Vladi Srbije, na sastanku kojem su prisustvovali predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Evropskog saveta Šarl Mišel.

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra, navodi se na sajtu Vlade.

Četiri kompanije koje posluje u NTP Beograd biće finansirane ovim sredstvima, Charge&Go, Anoris tehnology, Pirate Art i Design.

Predsednik Srbije je tom prilikom istakao da je naša zemlja u prva tri meseca ove godine ostvarila izvoz u IT sektoru u vrednosti od približno 600 miliona evra i podsetio da je pre par godina Srbija imala godišnji izvoz u tom sektoru od 500 miliona evra.

Vučić je najavio da u Naučno-tehnološkom parku, gde je sporazum danas i poptisan, treba da se gradi još jedna zgrada, jer je pre četiri godine tu bilo svega dvadesetak inovativnih kompanija, dok ih sada ima približno 120.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari