EU istražuje subvencije kineskim autoproizvođačma, Kina osuđuje istragu kao protekcionističku 1Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Kinesko ministarstvo trgovine protestovalo je danas zbog odluke Evropske unije da istraži izvoz kineskih električnih vozila, ocenivši da je to protekcionistički čin koji za cilj ima poremećaj lanca snabdevanja.

Portparol ministarstva trgovine Kine He Jadong rekao je novinarima u Pekingu da je Evropska unija odlučila da primeni tu meru „kako bi zaštitila sopstvenu industriju“.

„To je ogoljeno protekcionističko ponašanje koje će ozbiljno poremetiti globalni automobilski industrijski lanac i lanac snabdevanja, uključujući Evropsku uniju, i imaće negativan uticaj na ekonomske i trgovinske odnose Kine i EU“, kazao je He.

Ministarstvo trgovine Kine pozvalo je EU da stvori „pošteno, nediskriminatorno i predvidljivo“ tržišno okruženje.

EU je juče saopštila da će istražiti vladine subvencije koje se daju kineskim proizvođačima automobila, za koje Unija tvrdi da drže veštački niske cene električnih vozila.

Kina je postala najveće tržište za električna vozila nakon što je uložila milijarde u subvencije da bi stekla prednost. Pojedini proizvođači automobila, kao što su „BYD“ i „Geeli“, brzo su postali značajni igrači na tržištu nakon što su pokrenuli prodaju električnih vozila u Japanu i Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari