EU obezbedila 4,8 miliona evra za unapređenje poslovne infrastrukture u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj, EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije Srbije, objavio je javni poziv za projekte poslovne infrastrukture u Srbiji za šta je izdvojeno 4,8 miliona evra, objavljeno je danas.

Sredstva su namenjena kako bi se doprinelo unapređenju uslova za investicije u proizvodnju, usluge i turizam i otvorila nova radna mesta u regionima Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije.

Pravo učešća na pozivu ima 99 lokalnih samouprava uključenih u EU PRO Plus program, koje mogu da konkurišu projektima izgradnje ili rekonstrukcije, infrastrukturnog opremanja industrijskih zona, naučno-tehnoloških parkova, biznis-inkubatora, turističkih zona, kao i projektima izrade tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture.

U okviru poziva iz ukupnog budžeta 3,4 miliona evra su usmerena na podršku razvoju industrijskih zona, naučno-tehnoloških parkova, inovacionih centara ili biznis-inkubatora, dok je za podršku razvoju održivog turizma opredeljeno milion evra.

Lokalne samouprave će moći da konkurišu i za podršku razvoju tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture, odnosno za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođačkih projekata i studija izvodljivosti, za šta je EU izdvojila 400.000 evra.

Same lokalne samouprave, srazmerno stepenu razvijenosti, treba da obezbede sredstva za sufinansiranje u visini od deset odsto ukupne vrednosti projekta za opštine iz četvrte kategorije, odnosno 15, 20 ili 30 odsto za one samouprave koje pripadaju trećoj, drugoj i prvoj kategoriji.

Javni poziv će se sprovesti u dve faze, tako što se u prvoj fazi podnosi koncept predloga projekta, dok druga faza podrazumeva podnošenje kompletne prijave ali samo za one podnosioce čiji je koncept pozitivno ocenjen u prvoj fazi.

„Vlada Srbije kontinuirano radi na stvaranju uslova za privredni rast i postizanje ravnomernog razvoja zemlje, a podrška EU će doprineti jačanju konkurentnosti lokalnih samouprava i njihovih ekonomija“, kazala je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, navedeno je u saopštenju.

Kako je istakla, gradovi i opštine, uz bespovratna sredstva EU, imaju priliku da unaprede poslovnu infrastrukturu u industrijskim zonama i svoju turističku infrastrukturu i tako stvore prilike za nove investicije i nova radna mesta.

Dodala je da lokalne samouprave na ovaj način grade i svoje kapacitete, pripremaju projekte i koriste evropske fondove kako bi unapredili kvalitet života građana u svojim sredinama.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre naveo je da EU pruža podršku privrednom razvoju Srbije sa posebnom pažnjom usmerenom na manje razvijene delove zemlje, gde je važno stvoriti povoljan poslovni ambijent za ulaganja i mogućnosti zapošljavanja.

„Pružanjem novih prilika i radnih mesta ljudima, a posebno mladima, oni će biti podstaknuti da ostanu da žive i rade u mestima u kojima su rođeni i tako ožive privredne perspektive ovih lepih krajeva Srbije“, rekao je Žofre.

Podseća se da aktivnosti EU PRO Plus programa, koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, EU podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona – Šumadije i zapadne Srbije, kao i južne i istočne Srbije.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.