EU: Prvi poziv za kupovinu gasa otvoren juče 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Energetska platforma Evropske unije za zajedničku kupovinu gasa putem svoje usluge AggregateEU, objavila je juče prvi poziv za podnošenje zahteva za kupovinu gasa, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Ovo je zahtevalo da zainteresovane kompanije iz država članica EU i ugovornih strana Energetske zajednice završe registraciju kod pružaoca usluga, PRISMA i upišu se na uslugu AggregateEU do 20. aprila, saopštila je Evropska komisija.

Podnesena potražnja će se naknadno objediniti i na kraju upariti sa ponudama prodavaca putem tendera. Svaki krug tendera, svaka dva meseca u narednih 12 meseci, trajaće otprilike dve sedmice. Iako je kupovina gasa od strane kompanija u potpunosti dobrovoljna, države članice EU moraju osigurati da lokalne kompanije podnesu svoje zahteve za ekvivalentno 15 odsto obaveza punjenja skladišta gasa svake države članice, kako je navedeno u uredbi o skladištu gasa, navodi Komisija.

Šalter za postavljanje potražnje za kupovinu gasa biće otvoren do 2. maja. Nakon podnošenja zahteva, usluga AggregateEU će ga objediniti i ponuditi na tender kako bi se privukle konkurentne globalne isporuke gasa. Nakon što se upare potražnja i ponuda, kompanije će pregovarati sa dobavljačima o konačnim uslovima ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari