EU sa oko milion evra pomaže boljoj kontroli državne pomoći u Srbiji 1Foto: Pixabay

Evropska unija sa oko milion evra pomaže boljoj kontroli državne pomoći u Srbiji, kako bi se novac poreskih obveznika što bolje iskoristio i u njegovoj raspodeli koristila pravila koja doprinose jednakoj poziciji svih učesnika na tržištu, rečeno je danas na predstavljanju projekta „Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći“.

Projekat je započeo februara ove godine, a trajaće dve godine i finansira se iz predpristupnih fondova IPA 2014. Cilj je da se pomogne Vladi Srbiji, a posebno institucijama za kontrolu i dodelu državne pomoći da usklade pravila i procedure u toj oblasti sa pravnim tekovinama EU.

Državna sekretarka Ministarstva finansija Jelena Tanasković je kazala da će projekat „Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći“ doprineti napretku Srbije u procesu pristupanja EU.

„Usklađivanje regulative sa novim pravilima u EU o državnoj pomoći prvo je od otvorenih šest merila za Poglavlje 8 koje se odnosi na zaštitu konkurencije. Ministarstvo finansija priprema novi Zakon o kontroli državne pomoći i odgovarajućih podzakonskih akata, kako bi se unapredili administrativni kapaciteti i ojačala javna potrošnja, što doprinosi privrednom i društvenom rastu“, istakla je Tanasković.

Efikasna kontrola državne pomoći, kako je ocenila, doprinosi da svaka intervencija vlasti novcem poreskih obveznika bude dobro osmišljena, sa jasnim prioritetima, da niko ne bude favorizovan i da uz pomoć javnih sredstava naruši konkurenciju na tržištu.

Šef te operacije EU Štefan Hudolin je istakao da EU kroz projekte podrške kontroli državne pomoći nastoji da utiče da se „optimizuje korišćenje budžetskih sredstava, kako bi bila efikasan instrument za podsticanje investicija, ekonomskog rasta i otvaranja radnih mesta“.

On je naveo da je važno ne samo da se po utvrđenim pravilima raspodeljuje državna pomoć iz republičkog budžeta već i iz budžeta lokalnih samouprava.

„Krajnji cilj efikasne kontrole dodele javnih sredstava je bolje poslovno okruženje i bolji život građana“, kazao je Hudolin.

Predsednik Komisije za kontrolu državne pomoći Vladimir Antonijević rekao je da će novim Zakonom o kontroli državne pomoći dodatno biti ojačana nezavisnost Komisije koja će moći da radi nenajavljene uvide kod korisnika pomoći ako se posumnja u tačnost dostavljenih podataka.

Najavio je da će posebnim uredbama biti regulisana državna pomoć male vrednosti, kao i ona koja je od opšteg ekonomskog interesa.

„Komisija za kontrolu državne pomoći je pored Državne revizorske institucije i budžetske inspekcije treći stub u sprečavanju zloupotreba u raspodeli javnih sredstava“, rekao je Antonijević.

Savet za zaštitu konkurencije Litvanije pomaže u sprovođenju projekta podrške srpskoj Komisiji za kontrolu državne pomoći, a predsednica Saveta Jurate Šoviene je kazala da je državna pomoć opravdana kada doprinosi da se prebrode određene teškoće na tržištu i da je od koristi za celo društvo, a ne za pojedinca ili određenu interesnu grupu i kompaniju.

„Da bi se ti ciljevi ispunili mora da postoji nezavisan organ koji kontroliše da li se državna pomoć dodeljuje prema pravilima koja su transparentna i zasnovana na ekonomskim i pravnim principima i da niko nije oštećen“, kazala je Šoviene.

Vođa projektnog tima Radmila Mihić rekla je da usklađivanje pravila državne pomoći sa pravilima EU nije cilj sam po sebi, već da su suština koristi koje Srbija dobija ukoliko uskladi svoja pravila sa pravilima EU.

„Govorimo o manje ‘prijateljske ekonomije’, o boljim uslovima poslovanja i većem životnom standardu građana“, rekla je Mihić.

U okviru projekta stručnjaci za pitanja državne pomoći iz Srbije razmenjivaće iskustva sa ekspertima iz EU. Prvi put će biti organizovana obuka za sve 174 jedinice lokalne samouprave u oblasti državne pomoći i biće izrađen novi inventar šema državne pomoći, kao i priručnici za primenu pravila državne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari