Evrokomora traži ukidanje zabrane ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo 1Foto: Beta/Milan Timotić

Članice Evrokomore, najveće evropske poslovne asocijacije, koja okuplja oko 20 miliona kompanija, zatražile su ukidanje blokade ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju koju je nedavno uvela Priština, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Predsednik PKS Marko Čadež, koji učestvuje na Svetskom kongresu komora u okviru koje je održana Generalna skupština Evrokomore u Ženevi, rekao je da su članovi te organizacije podržali stav Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i zajedničku izjavu sa predsednikom Privredne komore Kosova, Ljuljzimom Rafunom o deeskalaciji situacije na Kosovu.

„Ponovio sam kolegama iz evropskih privrednih komora da blokade i sprečavanje trgovine šteti ne samo Beogradu i Prištini, već i čitavom regionu. Ukazao sam i na štetu koje trpe kompanije koje su u vlasništvu biznismena iz EU koje rade u Srbiji, a koja se meri stotinama miliona evra“, rekao je Čadež.

Čadež koji je član borda direktora i kopredsedsedavajući Odbora za proširenje i susedstvo Evrokomore, istakao je na sastanku značaj dalje podrške evropskog udruženja komora procesu proširenja i integracije regiona Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU.

Tokom dvodnevne Skupštine Čadež će imati i više bilaternih sastanaka sa predsednicima privrednih komora iz Evropske unije, Ukrajine i predstavncima evropskih kompanija.

Skupština Evrokomore, najveće privredne organizacije Evrope ove godine se održava u sklopu Svetskog kongresa komora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari