Evropska centralna banka podigla kamatnu stopu osmi put zaredom 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropska centralna banka (ECB) povećala je danas referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena na četiri odsto.

Ovo je najviši nivo ključne kamatne stope za evro od finansijske krize 2008. godine. Takođe je povećana kamatna stopa na depozitne olakšice na 3,5 odsto što je najviši nivo u poslednje 22 godine.

Iako je evrozona ušla u tehničku recesiju nakon što je BDP u prvom tromesečju pao nakon prethodno pada u poslednjem kvartalu 2022. godine, ECB je ipak podigla kamatnu stopu osmi put za redom.

Povećanje ključne kamatne stope od četiri procentna poena za samo godinu dana je monetarno zatezanje bez presedana u evrozoni.

Inflacija u evrozoni u maju iznosila je 6,1 odsto, a bazna inflacija, kada se isključe cene hrane i energije, iznosila je 5,3 odsto. Oba pokazatelja su znatno iznad cilja Evropske centralne banke od dva odsto.

ECB je povećala očekivanja u vezi sa inflacijom, pa očekuju da će prosečna inflacija u 2023. godini iznositi 5,4 odsto, a da će naredbe godine pasti na tri odsto i 2025. na 2,2 odsto.

Takođe su korigovali nadole i procene kretanja BDP-a evrozone za ovu i narednu godinu.
Za 2023. godinu očekuju rast od 0,9 odsto, a u 2024. godini 1,5 odsto i 1,6 odsto u 2025. godini.

Na konferenciji za medije nakon sastanka Saveta guvernera ECB, predsednica ECB Kristin Lagard je nagovestila da se može očekivati povećanje kamatne stope i u julu.

Ppovećanje referentne kamatne stope ECB preliva se na sve ostale kamatne stope za evre. Jedna od najvažnijih takvih kamatnih stopa je euribor koja se koristi i kod indeksiranja kredita koji se odobravaju i u Srbiji, pre svega kod stambenih kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari